Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SEE4FUTURE - SLOVENSKO PREDSEDOVANJE SEECP 2017/2018

Proces sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) je bil vzpostavljen v Sofiji leta 1996 s ciljem krepitve regionalnega sodelovanja in zaupanja, dobrih sosedskih odnosov, stabilnosti in varnosti, gospodarskih odnosov ter sodelovanja v človekovi dimenziji, pravosodju, boju proti organiziranemu kriminalu in boju proti terorizmu.

 

Njegov osnovni dokument je "Charter on Good-Neighborly Relations, Stability, Security and Cooperation in South-East Europe", sprejet na vrhu v Bukarešti leta 2000 (kot nadgradnja izjave prvega srečanja leta 1996). Leta 2007 so bile sprejete dodatne proceduralne spremembe v zvezi s tedaj oblikovanim Regionalnim svetom za sodelovanje (RCC), ki je operativna veja delovanja SEECP.

 

Danes SEECP šteje trinajst sodelujočih: Albanijo, Bosno in Hercegovino, Bolgarijo, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Makedonijo, Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Turčijo in Slovenijo (ki je članica od leta od 2010).

 

SEECP je neinstitucionaliziran regionalni proces, ki ga koordinira vsakokratna predsedujoča država. Njegova osnovna usmeritev je podpora evropski prihodnosti Jugovzhodne Evrope ter povezovanju, varnosti, stabilnosti in gospodarskemu napredku regije. V tem duhu vsakokratno predsedovanje poteka tudi v tesnem sodelovanju z RCC, katerega osnovna prednostna naloga je danes uresničevanje Strategije JVE 2020.

 

Predsedovanje sledi načelu enoletne rotacije (julij–junij), brez trdno določenega vrstnega reda.

 

Od 1. julija 2017 SEECP predseduje Slovenija.

 

Predsedovanje Slovenije

 

Predsedujoča država gosti letni vrh predsednikov držav in vlad, formalna in neformalna srečanja ministrov za zunanje zadeve, srečanja drugih ministrov po lastni presoji, sestanke političnih direktorjev ter posamezne strokovne sestanke. Med predsedovanjem potekajo tudi dejavnosti in srečanja, povezani s parlamentarno dimenzijo SEECP.

 

Slovenija je predsedovanje za obdobje julij 2017–junij 2018 prevzela od Hrvaške na vrhu predsednikov držav in vlad v Dubrovniku 30. junija.

 

Vsebinske prednostne usmeritve in moto predsedovanja

 

Slovenija bo med predsedovanjem znotraj SEECP skrbela za nadaljnjo dejavno podporo širitvenemu procesu Evropske unije, krepitev političnih in varnostnih razmer ter gospodarskega napredka Jugovzhodne Evrope.

 

Interakcijo in pomen vključenosti ter usmerjenosti k napredku Jugovzhodne Evrope sporoča tudi moto slovenskega predsedovanja, SEE4FutureSouth Eastern Europe for Future

 

Prednostna področja slovenskega predsedovanja so:

  • nadaljevanje podpore politiki širitve Evropske unije – povezana Evropa
  • varnost – varna Evropa
  • pozitivna perspektiva mladih – mlada Evropa
  • digitalna preobrazba družbe – digitalna Evropa

Program slovenskega predsedovanja

 

Dejavnosti slovenskega predsedovanja so določene v koledarju dogodkov predsedovanja, ki je odprtega tipa – med predsedovanjem se lahko vanj dodajajo morebitna dodatna srečanja, sestanki in dogodki.