Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izobraževanje za mlade diplomate v okviru slovenskega predsedovanja SEECP

Ljubljana, 26. marec 2018 - Danes se je v Ministrstvu za zunanje zadeve začelo tridnevno izobraževanje za mlade diplomate, ki ga ministrstvo v okviru predsedovanja Slovenije Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) organizira v sodelovanju s Svetom za regionalno sodelovanje iz Sarajeva.

 

Ob začetku današnjega izobraževanja sta udeležence in veleposlanike sodelujočih v Procesu  sodelovanja v Jugovzhodni Evropi nagovorila minister Karl Erjavec in generalni sekretar Sveta za regionalno sodelovanje Goran Svilanović. 

 

Minister Erjavec je poudaril pomen SEECP, ki je namenjen krepitvi regionalnega sodelovanja, zaupanja in dobrososedskih odnosov. Sedanje izobraževanje je tudi prispevek k "Pozitivni agendi za mlade na Zahodnem Balkanu", ki je bila sprožena na pobudo Slovenije. Izobraženi mladi diplomati predstavljajo pomembno dimenzijo pri naslavljanju izzivov, s katerimi se sooča regija in tudi mednarodna skupnost na globalni ravni.

 
Seminarja se udeležujejo mladi diplomati iz Albanije, Bolgarije, Črne gore, Kosova, Makedonije, Moldavije, Romunije, Srbije in Slovenije. V okviru izobraževanja jim bodo celovito predstavljene različne vsebine s področja EU in zunanje politike, hkrati pa je izobraževanje tudi možnost za medsebojno spoznavanje in mreženje.

 

Slovenija je enoletno predsedovanje Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi prevzela julija lansko leto. Prioritete predsedovanja, ki temeljijo na štirih vsebinskih poudarkih - širša Evropa, varna Evropa, mlada Evropa ter digitalna Evropa - bodo med drugim rdeča nit vsebine izobraževanja.

 

Z organizacijo in izvedbo seminarja Ministrstvo za zunanje zadeve prispeva tudi k implementaciji Pozitivne agende za mlade Zahodnega Balkana, pobude Slovenije, ki je bila potrjena na ministrskem zasedanju procesa Brdo-Brioni leta 2015. Pobuda izpostavlja pomen zagotavljanja perspektive mladim, pomen nudenja alternativ in možnosti za uspeh, zaposlitev in življenje v državah regije ter pred tem tudi ustrezno zagotovitev izobrazbe in pridobivanje EU izkušenj.