Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zasedanje ministrov za zunanje zadeve v okviru Vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi

Brdo pri Kranju, 23. april 2018 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes gostil zasedanje ministrov za zunanje zadeve v okviru Vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (PSJVE/SEECP), ki mu Slovenija predseduje v obdobju 2017/2018. V torek, 24. aprila 2018, bo potekalo zasedanje na ravni predsednikov vlad PSJVE/SEECP, ki ga bo gostil predsednik vlade RS dr. Miro Cerar. V okviru dvodnevnega Vrha sta danes potekali tudi srečanji političnih direktorjev PSJVE/SEECP in deseto letno zasedanje Sveta za regionalno sodelovanje (Regional Cooperation Council – RCC), ki je operativno telo Procesa. Dvodnevni Vrh predstavlja priložnost za razpravo o zavezanosti držav Jugovzhodne Evrope regionalnemu sodelovanju in EU integracijam, obenem pa tudi priložnost za izmenjavo ocen razmer v regiji ter skupnih izzivov.

 

Enoletno predsedovanje PSJVE/SEECP je Slovenija prevzela 1. julija 2017. Proces predstavlja enega izmed političnih forumov regionalnega sodelovanja, ki podpira evropsko perspektivo ter krepi povezovanje, sodelovanje, varnost in stabilnost v regiji. Danes proces združuje trinajst sodelujočih: Albanijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Makedonijo, Moldavijo, Romunijo, Slovenijo, Srbijo in Turčijo. Slovenija bo predsedovanje Procesu zaključila 30. junija 2018. Dvodnevni Vrh predstavlja osrednji in sklepni dogodek slovenskega predsedovanja PSJVE/SEECP.

 

Slovensko predsedovanje poteka pod motom "SEE4Future" – "South Eastern Europe for Future", kar poudarja interakcijo in pomen vključenosti ter usmerjenosti k napredku Jugovzhodne Evrope. Vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja so štiri, osredotočene na naslednja področja: širitev EU, varnost, perspektiva za mlade in digitalizacija regije. V okviru svojega predsedovanja je Slovenija v kontekstu implementacije navedenih prioritet organizirala več dogodkov in srečanj.

 

Minister Erjavec je v uvodnem nagovoru ministrskega zasedanja poudaril pomen regionalnega sodelovanja v Jugovzhodni Evropi, aktivno podporo Slovenije širitvenemu procesu EU, pomen krepitve varnosti in politične stabilnosti ter nadaljnjega gospodarskega razvoja regije. Izpostavil je pomen skupne vizije glede prihodnosti regije kot sestavnega dela EU in skupnega naslavljanja izzivov, s katerimi se sooča regija. Minister je uvodoma tudi čestital Svetu za regionalno sodelovanje za deseto obletnico delovanja ter se zahvalil generalnemu sekretarju Goranu Svilanoviću za odlično delo v dveh mandatih v vlogi generalnega sekretarja Sveta.

 

Današnja razprava zunanjih ministrov je bila namenjena izmenjavi mnenj o štirih vsebinskih prioritetah slovenskega predsedovanja. Kar zadeva prioriteto "Razširjena Evropa", se je v  razpravi jasno pokazalo strinjanje, da je potrebno zagotoviti nadaljnjo in aktivno podporo širitveni politiki EU, ki ostaja glavna spodbuda za izvajanje reform. Evropska perspektiva se mora tako ohranjati kakor udejanjati v praksi, njena konkretna dinamika pa mora biti še naprej podprta in zagotovljena v okviru individualnega pristopa, temelječega na izpolnjevanju pogojev in spoštovanju sprejetih zavez. Minister Erjavec je v razpravi posebej izpostavil pomen priporočila, ki ga je Evropska komisija pretekli teden podala za začetek pogajanj z Makedonijo in Albanijo.

 

Minister Erjavec je glede druge prioritete, "Varna Evropa", opozoril na pomen vsevključujočega regionalnega sodelovanja na področju varnosti in poudaril dodano vrednost koordinacijskega mehanizma na področjih boja proti organiziranemu kriminalu, terorizmu in zagotavljanju boljše mejne kontrole (Integrative Internal Security Governance), katerega nosilka je Slovenija. Regionalno sodelovanje je ključnega pomena tudi ob soočanju z ilegalnimi migracijami. Minister je ob tem opozoril na prebujanje t. i. obalne migracijske poti, ki zahteva pravočasen in dobro koordiniran odziv.

 

V razpravi o tretji prioriteti slovenskega predsedovanja, "Mlada Evropa", so ministri izrazili podporo večjim naporom za zagotavljanje pozitivne perspektive za mlade v regiji. Minister Erjavec je izpostavil potrebo po zagotavljanju kakovostnejšega izobraževanja ter večjih zaposlitvenih možnosti za mlade v regiji. Ob tem je mobilnost mladih, tako med EU in regijo kakor tudi znotraj same regije, ob zagotavljanju pozitivnih priložnosti eden od bistvenih elementov za dokončanje procesa pomiritve ter za odvračanje od negativnih opcij.

 

Ministri so izmenjali poglede tudi glede četrte prioritete, "Digitalna Evropa". Soglašali so, da mora biti regija sposobna prihodnost oblikovati na takšen način, da ne bo zgolj sledila ostalim akterjem v mednarodni areni. Digitalizacija je eno izmed vprašanj, ki bo odločilo o naši pripravljenosti za prevzem pomembne vloge v prihodnjem gospodarskem in družbenem napredku Evrope.

 

V okviru zasedanja zunanjih ministrov je bila za novo generalno sekretarko Sveta za regionalno sodelovanje, katere triletni mandat se bo pričel z začetkom prihodnjega leta, imenovana albanska kandidatka Majlinda Bregu. Na mestu generalnega sekretarja Sveta jo bo nato nasledil predstavnik Črne gore Igor Lukšić. Ministri so nadalje dosegli soglasje tudi glede prihodnjega predsedovanja Procesu. Predsedovanje Procesu bo v obdobju 2018/19 prevzela Bosna in Hercegovina, v obdobju 2019/2020 pa Kosovo. Obe odločitvi ministrov bosta potrjeni z deklaracijo, ki jo bodo sprejeli na jutrišnjem zasedanju na ravni predsednikov vlad. Deklaracija poudarja krepitev EU vizije regije, varnosti v regiji, perspektive za mlade in digitalno povezanost regije.