Skoči na vsebino

SMS STORITEV VELEPOSLANISTVO

SMS storitev logo

SMS storitev obveščanje "VELEPOSLANISTVO" pomeni, da slovenski državljani, ki v tujini uporabljate storitev slovenskega operaterja mobilne telefonije – trenutno jo vsem svojim uporabnikom ponuja mobilni operater A1, nanjo pa se lahko tudi odjavite – na svoj mobilni telefon avtomatično brezplačno prejmete dohodno kratko tekstovno sporočilo (SMS), v katerem je navedena telefonska številka pristojnega veleposlaništva Republike Slovenije v državi, kjer se nahajate. Obvestilu je dodana internetna povezava na spletne strani MZZ, kjer so ostali uporabni podatki. SMS prejmete, ko se povežete v omrežje tujega operaterja. Od storitve se lahko kadarkoli odjavi ali ponovno prijavi (glej spodaj).
 
Za konzularno pomoč v nujnih primerih se lahko na predstavništvo Republike Slovenije v tujini obrnete:
- če so vam ukradli osebne dokumente/denar ali ste jih izgubil
- če ste žrtev kaznivega dejanja
- v primeru prometne nezgode ali drugih nesreč
- v primeru hospitalizacije
- če vam je bila odvzeta prostost,
- v primeru izrednih razmer (npr. teroristični napadi, politični nemiri, naravne nesreče)
- v primeru smrti sopotnika/svojca.

 

Konzularni uslužbenci vam bodo, glede na situacijo, v kateri ste se znašli, povedali, ali vam lahko nudijo ustrezno pomoč ter kako oziroma vas bodo usmerili na ustrezne institucije.

 

Predstavništva v tujini ne morejo izposlovati izpustitve iz zapora, plačati varščine, vas zastopati pred sodiščem, vam zagotoviti vstop v državo, priskrbeti dela ali dovoljenja za prebivanje v tujini, dajati informacij o nastanitvah ali turističnih informacij o destinaciji in podobno.

 

V primeru, da v državi, kjer se nahajate, ni predstavništva Republike Slovenije, se lahko za konzularno pomoč obrne na katerokoli predstavništvo držav članic Evropske Unije v tej državi.
 
Naslovi in telefonske številke predstavništev:

ODJAVA OD STORITVE

Odjavo od storitve izvedete tako, da na telefonsko številko 4040 pošljete SMS s ključno besedo »VELEPOSLANISTVO STOP«. SMS bo obračunano po veljavnem ceniku.

 

Vaša odjava bo obdelana v najkrajšem možnem času, vendar A1 ne more izključiti možnosti, da bi bila vaša odjava izvedena z določenim časovnim zamikom (okvirno v roku enega meseca).

 

Ko A1 prejme vašo odjavo, vam bo posredoval SMS z naslednjo vsebino: "Odjavili ste se od prejema informacij o slovenskih predstavnistvih ob vstopu v omrezja tujih drzav. Zahteva bo izvedena najkasneje v roku meseca dni. Vec informacij na spletni strani www.mzz.gov.si/si/sms.";

 

Odjava od storitve velja za vse tuje države, kar pomeni, da se ne morete odjaviti od storitve samo za posamezne države.

 

PONOVNA PRIJAVA NA STORITEV
Na storitev se lahko kadar koli ponovno prijavite. To storite tako, da na telefonsko številko 4040 pošljete SMS s ključno besedo »VELEPOSLANISTVO«. Sporočilo SMS bo obračunano po veljavnem ceniku. A1 bo vašo ponovno prijavo obdelal v najkrajšem možnem času, vendar ne more izključiti možnosti, da bi bila vaša ponovna prijava izvedena z določenim časovnim zamikom (okvirno v roku enega meseca).

 

Ko A1 prejme vašo ponovno prijavo, vas o tem obvesti tako, da vam posreduje SMS z naslednjo vsebino: "Prijavili ste se na prejem informacij o slovenskih predstavnistvih ob vstopu v omrezja tujih drzav. Zahteva bo izvedena najkasneje v roku meseca dni. Vec informacij na spletni strani www.mzz.gov.si/si/sms."


Ponovna prijava na storitev velja za vse tuje države, kar pomeni, da se ne morete prijaviti na storitev samo za posamezne države.

 

Uporabniki A1 si lahko Pogoje in navodila za uporabo Storitve SMS obveščanje VELEPOSLANISTVO ogledajo tukaj.

Povezava na A1.