Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SMS STORITEV VELEPOSLANISTVO

SMS storitev obveščanje "VELEPOSLANISTVO" pomeni, da slovenski državljani, ki v tujini uporabljate storitev slovenskega operaterja mobilne telefonije na svoj mobilni telefon avtomatično brezplačno prejmete kratko tekstovno sporočilo (SMS), v katerem je navedena telefonska številka pristojnega veleposlaništva Republike Slovenije v državi, kjer se nahajate. Obvestilu je dodana povezava na spletne strani MZZ, kjer so ostali uporabni podatki. SMS prejmete, ko se povežete v omrežje tujega operaterja. Storitev trenutno svojim uporabnikom ponujajo mobilni operaterji A1, BOB in Telemach. Od storitve se lahko kadarkoli odjavite ali ponovno prijavite (postopek opisan v rubriki Pogosta vprašanja).
 
Za konzularno pomoč v nujnih primerih se lahko na predstavništvo Republike Slovenije v tujini obrnete:

  • če so vam ukradli osebne dokumente/denar ali ste jih izgubil, 
  • če ste žrtev kaznivega dejanja, 
  • v primeru prometne nezgode ali drugih nesreč,
  • v primeru hospitalizacije,
  • če vam je bila odvzeta prostost, 
  • v primeru izrednih razmer (npr. teroristični napadi, politični nemiri, naravne nesreče),
  • v primeru smrti sopotnika/svojca. 

 

Konzularni uslužbenci vam bodo, glede na situacijo, v kateri ste se znašli, povedali, ali vam lahko nudijo ustrezno pomoč ter kako oziroma vas bodo usmerili na ustrezne institucije. 


Predstavništva v tujini ne morejo izposlovati izpustitve iz zapora, plačati varščine, vas zastopati pred sodiščem, vam zagotoviti vstop v državo, priskrbeti dela ali dovoljenja za prebivanje v tujini, dajati informacij o nastanitvah ali turističnih informacij o destinaciji in podobno.

 

V primeru, da v državi, kjer se nahajate, ni predstavništva Republike Slovenije, se lahko za konzularno pomoč obrnete na katerokoli predstavništvo držav članic Evropske unije v tej državi.
 
Naslovi in telefonske številke predstavništev:

Z novo storitvijo se po oceni ministrstva povečuje stopnja varnosti za slovenske državljane v tujini tudi glede na razvoj dogodkov v zadnjem času (naravne nesreče, teroristični napadi).