Skoči na vsebino

SMS STORITEV VELEPOSLANISTVO

SMS storitev obveščanje "VELEPOSLANISTVO" pomeni, da slovenski državljani, ki v tujini uporabljate storitev slovenskega operaterja mobilne telefonije na svoj mobilni telefon avtomatično brezplačno prejmete kratko tekstovno sporočilo (SMS), v katerem je navedena telefonska številka pristojnega veleposlaništva Republike Slovenije v državi, kjer se nahajate. Obvestilu je dodana povezava na spletne strani MZZ, kjer so ostali uporabni podatki. SMS prejmete, ko se povežete v omrežje tujega operaterja. Storitev trenutno svojim uporabnikom ponujajo mobilni operaterji A1, BOB in Telemach. Od storitve se lahko kadarkoli odjavite ali ponovno prijavite (postopek opisan v rubriki Pogosta vprašanja).
 
Za konzularno pomoč v nujnih primerih se lahko na predstavništvo Republike Slovenije v tujini obrnete:

  • če so vam ukradli osebne dokumente/denar ali ste jih izgubil, 
  • če ste žrtev kaznivega dejanja, 
  • v primeru prometne nezgode ali drugih nesreč,
  • v primeru hospitalizacije,
  • če vam je bila odvzeta prostost, 
  • v primeru izrednih razmer (npr. teroristični napadi, politični nemiri, naravne nesreče),
  • v primeru smrti sopotnika/svojca. 

 

Konzularni uslužbenci vam bodo, glede na situacijo, v kateri ste se znašli, povedali, ali vam lahko nudijo ustrezno pomoč ter kako oziroma vas bodo usmerili na ustrezne institucije. 


Predstavništva v tujini ne morejo izposlovati izpustitve iz zapora, plačati varščine, vas zastopati pred sodiščem, vam zagotoviti vstop v državo, priskrbeti dela ali dovoljenja za prebivanje v tujini, dajati informacij o nastanitvah ali turističnih informacij o destinaciji in podobno.

 

V primeru, da v državi, kjer se nahajate, ni predstavništva Republike Slovenije, se lahko za konzularno pomoč obrnete na katerokoli predstavništvo držav članic Evropske unije v tej državi.
 
Naslovi in telefonske številke predstavništev:

Z novo storitvijo se po oceni ministrstva povečuje stopnja varnosti za slovenske državljane v tujini tudi glede na razvoj dogodkov v zadnjem času (naravne nesreče, teroristični napadi).