Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VRH SEECP - 23. IN 24. APRIL 2018, BRDO PRI KRANJU

 

Slovenija je 1. julija 2017 prevzela enoletno predsedovanje Procesu sodelovanja jugovzhodne Evrope (PSJVE / SEECP). PSJVE je neinstitucionaliziran regionalni proces, forum diplomatskega in političnega dialoga sodelujočih držav iz jugovzhodne Evrope, ki ga koordinira vsakokratna predsedujoča država. Slovenija bo predsedovanje PSJVE zaključila 30. junija 2018.

 

Moto slovenskega predsedovanja, "SEE4Future" – South Eastern Europe for Future, sporoča interakcijo in pomen vključenosti ter usmerjenosti k napredku jugovzhodne Evrope.

 

Vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja so usmerjene na področja širitve EU, varnosti, pozitivne perspektive mladih in digitalne preobrazbe družbe.

 

Prva prioriteta je "Razširjena Evropa". V tem okviru zagotovljamo naše nadaljnjo in aktivno podporo za širitveno politiko EU. Evropska perspektiva se mora tako ohraniti kakor tudi udejanjiti v praksi. Širitvena politika potrebuje dodaten zagon, njena konkretna dinamika pa mora biti podprta in zagotovljena v okviru individualnega pristopa, utemeljenega na izpolnjevanju pogojev.

 

"Varna Evropa" je druga prioriteta. Slovenija je bila v preteklih letih v ospredju pri ustanavljanju učinkovitega koordinacijskega mehanizma na varnostnem področju, posebej na področjih boja proti organiziranemu kriminalu, terorizmu in zagotavljanju boljše mejne kontrole. Zato je bila na pobudo Slovenije vzpostavljena IISG (Integrative Internal Security Governance) platforma, ki naslavlja prej omenjene tematike.

 

Tretja prioriteta se imenuje "Mlada Evropa". Zagotoviti želimo, da se možnosti za mlade ljudi ohranijo visoko na agendah razprav. Za mlade prebivalce regije je potrebno zagotoviti upanje, boljše izobraževalne ter zaposlitvene možnosti in življenjske pogoje. Mobilnost mladih, tako med EU in regijo kot v okviru regije, je ob zagotavljanju pozitivnih priložnosti tudi eden od bistvenih elementov za dokončanje procesa pomiritve in tudi za odvračanje od radikalnih idej in negativnih vrednot.

 

"Digitalna Evropa" kot četrta prioriteta sporoča, da mora biti jugovzhodna Evropa sposobna oblikovati prihodnost na način, da ne bo zgolj sledila ostalim akterjem v mednarodni areni. Ustrezna naslovitev vprašanja digitalizacije bo opredelilo umestitev regije v  prihodnji gospodarski in družbeni napredek Evrope.

 

Osrednji dogodek predsedovanja Slovenije je bil vrh PSJVE, ki je potekal 23. in 24. aprila 2018 na Brdu pri Kranju in katerega gostitelj je bil predsednik vlade RS dr. Miro Cerar.

 

V okviru vrha je 23. aprila 2018 potekalo formalno zasedanje ministrov za zunanje zadeve, srečanje političnih direktorjev sodelujočih držav ter letno srečanje Sveta za regionalno sodelovanje (RCC). 24. aprila 2018 je potekalo plenarno zasedanje predsednikov vlad ali držav PSJVE.

 

 

Sporočilo za javnost, 23. 4. 2018

Zasedanje ministrov za zunanje zadeve v okviru Vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi

 

Deklaracija Vrha SEECP/PSJVE, sprejeta 24. 4. 2018

Deklaracija