Skoči na vsebino

ZAVEZNIŠTVO CIVILIZACIJ

Slovenija je od l.2005 članica pobude OZN o Zavezništvu civilizacij ("Alliance of Civilizations"), ki sta jo lansirali španska in turška vlada septembra 2004. Cilj pobude je opozoriti na nujnost dialoga med zahodnim in muslimanskim svetom ter preprečiti vse večje razločevanje, ki bi utegnilo ogroziti svetovni mir in stabilnost. Pobudo je l. 2005 uradno potrdil nekdanji generalni sekretar OZN Kofi Annan. Oblikovana je bila "Skupina prijateljev", ki se ji je pridružila tudi Slovenija.


Opredeljeni so bili cilji delovanja in konkretni projekti zavezništva na štirih področjih: izobraževanje, mladina, mediji in migracije. Države članice pobude so bile pozvane k pripravi nacionalnih načrtov za sodelovanje z Zavezništvom civilizacij na področju medkulturnega dialoga. Svoj nacionalni Akcijski načrt RS za leto 2009 (slo, eng) je pripravila tudi Slovenija.

 

V skladu z zunanjepolitičnimi prioritetami RS na področju medkulturnega dialoga smo se vključili v pripravo regionalnih strategij Zavezništva civilizacij na področju medkulturnega dialoga za Jugovzhodno Evropo in Sredozemlje. Podpiramo tudi t.i. akcijska načrta za Jugovzhodno Evropo in Sredozemlje, ki se osredotočata na aktivnosti, ki bi pripomogle k premagovanju razlik in krepitvi dialoga med kulturami in skupnostmi v obeh regijah.

 

V pobudi sodeluje 139 držav in mednarodnih organizacij. V okviru Zavezništva civilizacij potekajo od leta 2008 letni forumi.

 

Vodenje pobude je marca 2013 prevzel Katarec Nassir Abdulaziz Al-Nasser, ki je na tem mestu zamenjal nekdanjega predsednika Portugalske Jorgeja Sampaia (ta je pobudo vodil od l. 2007).


Povezave: