Skoči na vsebino

POMOČ PRI PREPREČEVANJU KORUPCIJE

V zadnjem poročilu Evropske komisije o napredku Srbije pri približevanju EU je ocenjeno, da je v Srbiji korupcija še naprej razširjena na veliko področij in predstavlja resen razlog za zaskrbljenost. Nujno je povečati sposobnosti Agencije za boj proti korupciji Republike Srbije za zbiranje in analiziranje podatkov in dostop agencije do relevantnih baz podatkov. Zagotoviti je potrebno zmogljivosti in  orodja, ki so potrebna, da bo agencija učinkovito izvajala svoje delo. Oblika, v kateri se sedaj nahajajo podatki o finančnih transakcijah javnega sektorja v Srbiji, ne omogoča enostavne analize stanja in uporabe teh podatkov, povezovanja podatkov in njihovega pregledovanja. Trenutna predstavitev podatkov ni transparentna, zato je namen projekta, da se vzpostavi aplikacija, s katero bo mogoče enostavno spremljati in pregledovati finančne transakcije javne uprave.


Prva faza projekta je pomoč agenciji pri zagotavljanju ustreznega sodelovanje institucij javne uprave, ki so zadolženi za baze podatkov in registre, ki so potrebni za razvoj aplikacije. Organizirana bo 2-dnevna delavnica z institucijami javne uprave Republike Srbije za približno 16 udeležencev. Na delavnici bodo predstavniki institucij srbske javne uprave izdelali akcijski načrt, s katerim se bodo zavezali glede ustreznega in pravočasnega zagotavljanja baz podatkov/registrov.


V drugi fazi bo izdelana testna verzija aplikacije in nekaj testnih analiz, ki naj bi jih omogočala končna aplikacija. Funkcionalnosti testne aplikacije bodo uporabniki testirali in ocenili v okviru 2-dnevne delavnice, ki je predvidena za 16 udeležencev.


V tretji fazi (v letu 2017) bodo slovenski strokovnjaki razvili aplikacijo. Po uspešnem testiranju končne verzije bo organizirana 1-dnevna mednarodna konferenca za približno 75 udeležencev, na kateri bo javna predstavitev aplikacije. Po javni objavi bo izvedeno 2-dnevno usposabljanje za uporabo aplikacije za približno 20 udeležencev predstavnikov organov preiskovanja korupcije. Več »

 

Slovenija pomaga Srbiji vzpostaviti aplikacijo za spremljanje finančnih transakcij, spletna novica MZZ, 3. 6. 2016

Slovenija v pomoč Srbiji pri povečevanju transparentnosti v delovanju države, spletna novica MZZ, 23. 9. 2016

Uspešno testiranje testne aplikacije za spremljanje finančnih tokov javne uprave Republike Srbije, spletna novica MZZ, 29. 12. 2016