Skoči na vsebino

POMOČ PRI PREPREČEVANJU KORUPCIJE

V zadnjem poročilu Evropske komisije o napredku Srbije pri približevanju EU je ocenjeno, da je v Srbiji korupcija še naprej razširjena na veliko področij in predstavlja resen razlog za zaskrbljenost. Nujno je povečati sposobnosti Agencije za boj proti korupciji Republike Srbije za zbiranje in analiziranje podatkov in dostop agencije do relevantnih baz podatkov. Zagotoviti je bilo potrebno zmogljivosti in  orodja, ki so potrebna, da bo agencija učinkovito izvajala svoje delo. Oblika, v kateri se sedaj nahajajo podatki o finančnih transakcijah javnega sektorja v Srbiji, ni omogočala enostavne analize stanja in uporabe teh podatkov, povezovanja podatkov in njihovega pregledovanja. Predstavitev podatkov ni bila transparentna, zato je bil namen projekta, da se vzpostavi aplikacija, s katero bo mogoče enostavno spremljati in pregledovati finančne transakcije javne uprave.

 

Prva faza projekta je bila pomoč agenciji pri zagotavljanju ustreznega sodelovanje institucij javne uprave, ki so zadolženi za baze podatkov in registre, ki so potrebni za razvoj aplikacije. Organizirana je bila 2-dnevna delavnica z institucijami javne uprave Republike Srbije za 16 udeležencev. Na delavnici so predstavniki institucij srbske javne uprave izdelali akcijski načrt, s katerim so se zavezali glede ustreznega in pravočasnega zagotavljanja baz podatkov/registrov.


V drugi fazi je bila izdelana testna verzija aplikacije in nekaj testnih analiz, ki naj bi jih omogočala končna aplikacija. Funkcionalnosti testne aplikacije so uporabniki testirali in ocenili v okviru 2-dnevne delavnice za 16 udeležencev.


V tretji fazi so slovenski strokovnjaki razvili aplikacijo v obsegu kolikor so dovoljevale okoliščine. Organizirana je bila 1-dnevna mednarodna konferenca za 112 udeležencev, na kateri je bila predstavljena tudi aplikacija. Po javni objavi je bilo izvedeno 3-dnevno usposabljanje za uporabo aplikacije za približno 20 udeležencev predstavnikov organov preiskovanja korupcije. Več »

 

Slovenija pomaga Srbiji vzpostaviti aplikacijo za spremljanje finančnih transakcij, spletna novica MZZ, 3. 6. 2016

Slovenija v pomoč Srbiji pri povečevanju transparentnosti v delovanju države, spletna novica MZZ, 23. 9. 2016

Uspešno testiranje testne aplikacije za spremljanje finančnih tokov javne uprave Republike Srbije, spletna novica MZZ, 29. 12. 2016