Skoči na vsebino

USPOSABLJANJE S PODROČJA VIZUMSKE LIBERALIZACIJE ZA JAVNE USLUŽBENCE KOSOVA 2013

 

Cilj projekta je bil krepitev kosovskih institucij na področju vizumske liberalizacije in izboljšanje strokovnega dela organov na področjih, ki jih Evropska komisija pri oceni napredka ocenjuje kot nezadostna. Vsebina projekta je bila v tesni povezavi z zahtevami iz kažipota EK na področju vizumske liberalizacije.

 

Doseženi so bili vsi načrtovani rezultati projekta. Narejen je bil pregled stanja reformnih procesov Kosova na področju vizumske liberalizacije.
 

Šest strokovnjakov Ministrstva za notranje zadeve in Carinske uprave Republike Slovenije je petnajstim kosovskih javnih uslužbencem, predstavnikov policije in carine je v okviru tridnevnega usposabljanja v Sloveniji, seznanilo udeležence s slovensko prakso na naslednjih področjih: nadzor nad mejami, nezakonite migracije in učinkoviti postopki s tujci, ki na območje države vstopijo nezakonito, ter varnost potovalnih dokumentov (prepoznavanje ponaredkov). Slovenski strokovnjaki so predstavnikom kosovskih organov predlagali tudi konkretne rešitve za izboljšanje razmer na Kosovu. Več »