Skoči na vsebino

UREDITEV IN UPRAVLJANJE REKREACIJE NA REKI TARI

 

Reka Tara je s svojim 75 km dolgim kanjonom postala mednarodna kajakaška destinacija. Namen projekta je bil razvoj in uvedba trajnostnega veslaškega režima na reki Tari.

 

Najprej so se oblikovala platforma/forum za identifikacijo in usmerjanje interesov različnih skupnosti za zaščito in trajnostno rabo ter razvoj Tare. Forum zagotavlja ustrezno zastopanje civilne družbe, zasebnega sektorja in lokalnih oblasti, ki so svoja stališča predstavljali na okroglih mizah. Pripravili so načrt upravljanja veslanja na Tari, ki upošteva zagotavljanje varnosti, ohranjanje naravnega okolja, kakovostno izkušnjo obiskovalcev in delitev ekonomskih priložnosti med lokalnimi skupnostmi ob reki. Ocenili sta se stopnja zahtevnosti in varnost posameznih delov reke ter identificirale primerne vstopne in izstopne točke za kajak in raft. V sodelovanju z Nacionalno turistično organizacijo Črne gore se je izvedla mednarodna komunikacijska kampanja, ki je usmerjena predvsem na kajakaško populacijo.

Projekt prinaša družbeno-ekonomske in okoljske koristi lokalnim skupnostim, ki so vpete v izkoriščanje turističnega potenciala reke, obenem pa tudi v ohranjanje naravnega okolja. Mednarodna oglaševalska kampanja privablja nove goste, kar spodbuja lokalne ponudnike turističnih storitev, da svojo dejavnost razširijo in nadgradijo.

 

Cilji projekta:
• vključitev lokalnih skupnosti v razvoj turizma na reki Tari,
• spodbujanje podjetništva, vezanega na športne aktivnosti na reki,
• zaščita okolja in trajnostni razvoj področja reke Tare. Več »