Skoči na vsebino

ZAŠČITA OTROK V PRAVOSODNEM SISTEMU

Glavni namen projekta je bil ozaveščanje tistih, ki se v sodnem sistemu Republike Srbske srečujejo z otroki, opozoriti na pomembnost njihove zaščite, na možnosti preprečevanja sekundarne viktimizacije ter predstaviti tehnike razgovorov, ki so lahko v pomoč. Izpostavljeni so bili pozitivni učinki uporabe varnih sob za razgovore (zagotavljanje varnosti za otroka, nudenje prijaznega okolja, ustvarjanje občutka varnosti) ter ključni vpliv načina vodenja razgovora z otrokom, ki mora biti izvedeno na njim primeren, razumljiv in prijazen način.

 

Na dveh dvodnevnih usposabljanjih so slovenski strokovnjaki 44 kolegom (policistom, socialnim in pravosodnim strokovnjakom) iz BiH predstavili izkušnje, ki jih imajo s tega področja in skozi praktične delavnice izboljševali njihove sposobnosti. Predstavljene so bile slovenske dobre prakse, pripravljeni praktični nasveti za vsakodnevno delo, hkrati pa so bili vzpostavljeni tudi temelji za dolgoročno sodelovanje med strokovnjaki.

 

Prvo usposabljanje je bilo osredotočeno na tehnike vodenja intervjuja z otrokom ter pozitivne vidike uporabe varnih sob, drugo pa na sodelovanje z mediji, saj lahko ti s poročanjem o identiteti, podrobnostih, dodatno škodujejo otroku in otežujejo proces rehabilitacije. Več »

 

Zaščita otrok v pravosodnem sistemu Republike Srbske, spletna novca MZZ, 15.6.2015