Skoči na vsebino

POMOČ OBNOVI POPLAVLJENE JAVNE INFRASTRUKTURE V BIH

Sredi maja 2014 se je velik del BiH soočil s poplavami, ki so presegle rekord v zadnjih 120 letih. Poplave so prizadele 58 odstotkov prebivalcev in 40 odstotkov ozemlja entitete, ki se še ni dokončno opomoglo od vojne v letih 1992–1995 in na katerem je veliko prebivalstva že pred poplavami trpelo zaradi revščine in brezposelnosti. V poplavah je bilo uničenih ali poškodovanih več kot 120 izobraževalnih ustanov, med njimi velika večina osnovnih šol. Med najbolj prizadetim občinami zaradi škode na izobraževalnih ustanovah sta tudi občini Srebrenik in Zavidovići. V občini Zavidovići (op. največje poplavljeno območje) je Osnovna šola Kovači še vedno nevarna zaradi poškodovanih zidov in stropov ter poligona pred šolo. V občini Sapna je še vedno poškodovana strešna konstrukcija v osrednji stavbi zdravstvenega doma, kar povzroča prepuščanje, zamakanje in vlago, zaradi česar so razmere za bolnike, ki obiskujejo zdravstveni dom, neprimerne. V Dubokem Potoku so še vedno poškodovani deli centralne in podružnične šole ter šolskega igrišča. V Podorašju je prav tako osnovna šola, v kateri še niso odpravili škode v straniščih, na tleh v učilnicah in hodnikih, zato je še vedno zelo vlažno.

 

Cilji projekta: izboljšanje pogojev za izobraževanje otok (higienski, varnostni, učni) v občini Zavidovići, izboljšani pogoji za izobraževanje otrok, njihovo športno udejstvovanje in zdravstveno oskrbo v Dubokem Potoku, izboljšanje pogojev za zdravstveno oskrbo občanov Zvornika (Sapna) ter izboljšanje higienskih razmer za nemoteno izobraževanje otrok v občini Srebrenik.

 

Rezultati projekta: obnovljeno otroško igrišče v Osnovni šoli Kovači, obnova Osnovne šole Duboki Potok in PČ Cage, obnova strešne konstrukcije zdravstvenega doma Sapna ter rekonstrukcija sanitarij in zamenjava ploščic v Osnovni šoli Podorašje. Več »

 

Otvoritvene slovesnosti ob zaključku obnove javne infrastrukture v Bosni in Hercegovini, spletna novica MZZ, 18.9.2015