Skoči na vsebino

PO-POPLAVNA POMOČ NA PODROČJU PROTIMINSKEGA DELOVANJA V BOSNI IN HERCEGOVINI, 2015

Ozadje projekta: Katastrofalne poplave v BiH (in Srbiji) v obdobju od 14. do 19. maja 2014 so bile najhujše poplave v zadnjih 120 letih in so prizadele okoli 1 milijon  ljudi. Poplavila je večina največjih rek v BiH (Bosna, Drina, Sava, Una, Sana, Vrbas itd), ki so zajele  okoli 920 km2 ozemlja BiH. Deževje in narasle reke so sprožili preko 3000 zemeljskih plazov.

 

Poplave in zemeljski plazovi so po podatkih UNDP BiH zelo resno ogrozili naslednja področja/občine: Bosanska Krupa, Bratunac, Brčko, Brod, Derventa, Doboj, Gračanica, Kalesija, Lopare, Lukavac, Maglaj, Milići, Odžak, Olovo, Orašje, Petrovo, Srebrenica, Srbac, Šamac, Travnik, Ugljevik, Vogošća, Zavidovići, Zvornik, Žepče, Petrovo, ki predstavljajo minsko ogrožena območja. Na podlagi slednjega je bila ponovno izpostavljena potreba, da 'BiH brez minskih polj' končno postane nujnost in prioriteta, saj minska onesnaženost posredno in neposredno vpliva na vse druge sfere življenja v BiH in njen razvoj in napredek.

 

Osrednji cilj projekta je bilo razminiranje onesnaženih območij na treh področjih/občinah (občina Brčko, Lopare, Travnik). Poleg tega so bile aktivnosti v okviru projekta usmerjene tudi v pridobivanje novih donacij za protiminsko delovanje v BiH po poplavah. Več »

 

Občine Brčko, Lopare in Travnik ponovno varnejše pred minami, spletna novica MZZ, 7.9.2015