Skoči na vsebino

USTANOVITEV CENTRA ZA POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN USPOSABLJANJE

Projekt se je izvedel z donacijo Republike Slovenije, polovico sredstev pa je zagotovila Agencija ZDA za mednarodni razvoj (USAID). Prejemnik donacije je Fakulteta za veterinarsko medicino, Univerza za kmetijstvo v Tirani, Albanija.
 
V okviru projekta so se zgradili in opremili prostori in usposobili zaposleni. Zgradil se je tudi prizidek k Veterinarski fakulteti. Na 530 kvadratnih metrih so trije laboratoriji, tri dvorane za vaje, predavalnica in štiri pisarne, kapacitete bodo zadostovale za 15 zaposlenih in 100 študentov. Predvidoma se bo v Centru letno izobraževalo 200-300 študentov, usposabljanje pa bo zajemalo laboratorijsko diagnostiko za izvajanje bioloških in hematoloških analiz, zgodnje diagnosticiranje, zahtevne veterinarske kirurške tehnike ter ekografsko in endoskopsko diagnosticiranje kliničnih bolezni pri živalih.

Z delovanjem so podani pogoji za večjo učinkovitost kmetijstva in spodbujanje zaposlovanja v tem sektorju. Dolgoročno se bo okrepila vloga akademske sfere v kmetijstvu. Center bo poleg izobraževanja nudil tudi svetovalne storitve in spodbujal transfer znanja. Izkušnje bodo lahko uporabile tudi druge univerze v državi kot model za prenos znanja iz akademske v realno sfero.

Več »