Skoči na vsebino

KREPITEV PSIHOSOCIALNE DOBROBITI OTROK IZ UKRAJINE V LETIH 2017 IN 2018

Oborožen konflikt v Ukrajini ima uničujoče posledice za vse ljudi in predvsem najbolj kritično skupino, mladostnike. Zaradi hudih grozodejstev in travmatskih izkušenj je po podatkih Organizacije združenih narodov več kot 100 tisoč otrok iz vzhodne Ukrajine potrebnih psihosocialne pomoči. S projektom je načrtovana psihosocialna rehabilitacija vsega skupaj 160 otrok (80 v letu 2017 in 80 v letu 2018), ki so utrpeli hude travmatične posledice oboroženih konfliktov v regijah Doneck in Lugansk in katerih družine se nahajajo v težkem ekonomskem in socialnem položaju in 16 spremljevalcev.


Aktivnosti bodo izvedene v tesnem sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega Križa Slovenije na Debelem rtiču, Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kijevu in lokalnimi partnerji v Ukrajini. Do danes je bilo s finančno podporo ministrstva uspešno zaključena psihosocialna rehabilitacija 240 otrok iz Ukrajine.


Na Debelem rtiču se bo v avgustu (obe leti) izvedel program psihosocialne rehabilitacije za otroke v starosti do 14 let. Otroci bodo vključeni v različne oblike skupinske psihoterapije, individualne terapije ter deležni socialno pedagoške podpore. Tekom bivanja v Sloveniji bodo otroki seznanjeni tudi s projektom »Naše pravice«. Otrokom bo v letovišču Debeli rtič omogočena primerna psihosocialna rehabilitacija, ki vključuje krepitev zdravja v naravnem in čistem okolju, vzpostavitev socialnih kontaktov z drugimi otroci v zdravilišču, nudenje socialno pedagoške podpore otrokom in spremljevalcem, motivacija otrok za različne športne in kreativne aktivnosti, gibanje s poudarkom na igri na prostem, krepitev športnih veščin, ustvarjalnosti in kreativnosti, sodelovanje pri socialnih, spoznavnih igrah in krepitev samopodobe. Več »

 

Otroci iz Ukrajine in Belorusije tudi letos na rehabilitaciji na Debelem rtiču, spletna novica MZZ, 25. 8. 2017

Beloruski in ukrajinski otroci zaključili z rehabilitacijo na Debelem rtiču, spletna novica MZZ, 24. 8. 2018