Skoči na vsebino

KREPITEV PSIHOSOCIALNE DOBROBITI OTROK IZ UKRAJINE 2015

V Ukrajini so v obdobju med novembrom 2013 in februarjem 2014 potekali množični protivladni protesti. Masovne demonstracije so se sprevrgle v hudo državno krizo v času, ko se Ukrajina sooča z državnim bankrotom. Zamenjavi oblasti je sledila nova kriza na krimskem polotoku. Obdobja političnih konfliktov in spremljajočega nasilja ogrožajo duševno zdravje otrok, ki so posebno ranljiva skupina prebivalstva.

 

V okviru projekta se je pomagalo pri psihosocialni rehabilitaciji 120 otrok, ki so bili primorani prebežati iz konfliktnih območij in katerih družine se nahajajo v težkem ekonomskem in socialnem položaju. Otroci, ki so doživeli travmatske dogodke ali izgube bližnjih oseb potrebujejo psihosocialno podporo, ki jim bo pomagala okrevati od čustvene prizadetosti in preprečila dolgotrajne neugodne posledice za duševno zdravje. Izbira otrok je bila izvedena na podlagi kriterijev in identificiranih težav in potreb s strani lokalnih partnerjev (NVO »Zdravje« in pisarna poslanke Hanne Hopko) ob podpori Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu in Rdečega križa Slovenije. Skupaj z otroci je bilo izbranih 13 spremljajočih oseb z izkušnjami s psihosocialnim delom z otroki.

 

Psihosocialna rehabilitacija se je izvajala na Debelem rtiču v dveh ločenih skupinah. Obisk prve skupine je bil konec marca, druge pa v avgustu. Otroci so bili skupaj s spremljevalci vključeni v različne oblike skupinske psihoterapije (začaran gozd, hidroterapija, terapija s psi, kreativne delavnice, športne aktivnosti itd.), individualne terapije ter nasploh nudenju socialno pedagoške podpore otrokom in njihovim spremljevalcem.
Otrokom je bila v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič omogočena primerna psihosocialna rehabilitacija, ki je vključevala krepitev zdravja v naravnem in čistem okolju, vzpostavitev socialnih kontaktov z drugimi otroci v zdravilišču, nudenje socialno pedagoške podpore otrokom in spremljevalcem, motivacija otrok za različne športne in kreativne aktivnosti, gibanje s poudarkom na igri na prostem, krepitev športnih veščin, ustvarjalnosti in kreativnosti, sodelovanje pri socialnih, spoznavnih igrah in krepitev samopodobe. Več »

Državni sekretar Benko obiskal otroke iz Ukrajine, ki so na psihosocialni rehabilitaciji v Sloveniji, spletna novica MZZ, 27.3.2015

Otroci iz Belorusije in Ukrajine so pripotovali na rehabilitacijo na Debeli rtič, spletna novica MZZ, 14.8.2015

Otroci iz Ukrajine na rehabilitaciji na Debelem rtiču, spletna novica MZZ, 27.8.2015