Skoči na vsebino

KREPITEV PSIHOSOCIALNE DOBROBITI OTROK IZ UKRAJINE

V Ukrajini so v obdobju med novembrom 2013 in februarjem 2014 potekali množični protivladni protesti. Prišlo je do hudih eskalacij nasilja. Po znanih podatkih je umrlo skoraj 100 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Obdobja političnih konfliktov in spremljajočega nasilja ogrožajo duševno zdravje otrok, ki so posebno ranljiva skupina prebivalstva. Otroci, ki so doživeli travmatske dogodke ali izgube bližnjih oseb, potrebujejo psihosocialno podporo, ki jim bo pomagala okrevati od čustvene prizadetosti in preprečila dolgotrajne neugodne posledice za duševno zdravje. Med številnimi otroci prizadetimi od konfliktov in nasilja so nekateri, ki terjajo intenzivno psihosocialno in terapevtsko pomoč.

S projektom smo prispevali k izboljšanju psihosocialne dobrobiti in položaju otrok v Ukrajini. V sodelovanju med Rdečim Križem Slovenije in Rdečim križem Ukrajine je bila na podlagi oblikovanih kriterijev in identificiranih težav in potreb otrok izvedena izbira tistih otrok, ki rabijo dodatno pomoč v obliki psihosocialne rehabilitacije v Sloveniji.

Izvedba psihosocialne rehabilitacije 40 ukrajinskih otrok med 6 in 14 letom starosti, ki je potekala avgusta 2014 na Debelem rtiču in je vključevala naravni zdravilni faktor klime, skupinsko in individualno psihoterapijo ter delo s petimi spremljevalci otrok, je pripomogla k izboljšanju zdravja v rehabilitacijo vključenih otrok.

Več »

 

Otroci iz Ukrajine na rehabilitaciji v Sloveniji, spletna novica MZZ, 30.7.2014