Skoči na vsebino

REHABILITACIJA OTROK IZ UKRAJINE IN BELORUSIJE 2013 IN 2014

Osnovni namen projekta je ukrajinskim in beloruskim otrokom, ki trpijo za posledicami černobilske nesreče iz leta 1986, omogočiti rehabilitacijo ter s tem prispevati k izboljšanju njihovega zdravja. Ob parni eksploziji v reaktorju št. 4 so v ozračje prišle velike količine radioaktivnega materiala. Radioaktivni oblak je najbolj ogrozil Rusijo, Belorusijo in Ukrajino. Posledice so vidne še danes in številni otroci se srečujejo z boleznimi dihal, kožnimi obolenji ter poškodbami gibal.

 

Projekt rehabilitacije otrok iz Ukrajine Slovenija v letu 2014 podprla že deseto leto, otroci iz Belorusije pa so na slovensko obalo v letu 2014 pripotovali tretjič. Skupaj je v okviru projekta v Slovenijo pripotovalo že več kot 420 otrok iz obeh držav.

 

Rdeči križ Slovenije je projekt izvajal v sodelovanju z Ukrajinskim rdečim križem in Izvršnim odborom Ministrstva za izobraževanje regije Mogilev v Belorusiji.
 
Otroci, ki so bili na rehabilitaciji v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič v letu 2013 in v letu 2014, so bili vključeni v program respiratorne fizioterapije za večjo predihanost pljuč in sprostitev, program hidroterapije, katere namen je revitalizirati, vzdrževati in povrniti zdravje organizmu, in vaj za vzdržljivost (jutranji tek, pohodi, nordijska hoja, uporaba trim steze, vodna aerobika). Vaje za vzdržljivost pripomorejo k večji kostni gostoti, krepitvi mišic, boljši gibljivosti ter pospešujejo srčni utrip. Poleg zdravstvene rehabilitacije so se otroci udeležili tudi drugih sprostitvenih  aktivnosti (učenje plavanja in kopanje, različne športne aktivnosti, družabne igre, ustvarjalne delavnice, izlet z ladjico, spoznavanje slovenskega primorja itd.).

 

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič so otroke v tako  v letu 2013 kot tudi v letu 2014 obiskali tudi predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Veleposlaništva Ukrajine ter predstavniki Veleposlaništva Belorusije (Novica MZZ 2013 DS Cerar z otroki iz Ukrajine in Belorusije, ki so na rehabilitaciji v Sloveniji in Novica MZZ 2014 Otroci iz Ukrajine in Belorusije na rehabilitaciji v Sloveniji). Več »