Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZDRAVSTVENA REHABILITACIJA OTROK IZ BELORUSIJE V LETIH 2015 IN 2016

V letu 2015 in 2016 je bila izvedena zdravstvena rehabilitacija za 60 beloruskih otrok v Mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem rtiču, ki trpijo zaradi dolgotrajnih vplivov jedrske nesreče v Černobilu. Rehabilitacija 30 otrok je bila v letu 2015 izvedena med 13. in 22. avgustom, rehabilitacija druge skupine 30 otrok pa je v letu 2016 med 17. in 26. avgustom. Vsako skupino otrok so spremljali štirje spremljevalci iz Belorusije.

 

Radioaktivno onesnaženje ima dolgoročne negativne posledice na zdravstveno stanje tudi poznejše generacije otrok oziroma potomcev prebivalcev, ki so v času eksplozije poseljevali ogrožena območja. Ta generacija otrok in mladostnikov je podvržena različnimi obolenjem, med katerimi je visoka pojavnost obolenja za rakom ščitnice, bolezni respiratornega sistema, bolezni mišično-skeletnega sistema in kožnih bolezni. Povišana obolevnost respiratornega sistema je bila identificirana na vseh območjih, ki so bila onesnažena z radioaktivnim sevanjem.

 

Program zdravstvene rehabilitacije je vključeval hidroterapijo, vaje vzdržljivosti in respiratorno fizioterapijo. Skupini sta imeli obisk terapevtskih psov, pester športni in pedagoški program ter izlet z barko do Kopra. Več »

 

Otroci iz Belorusije in Ukrajine so pripotovali na rehabilitacijo na Debeli rtič, spletna novica MZZ, 14. 8. 2015