Skoči na vsebino

IZBOLJŠANJE TRANSPARENTNOSTI VOLILNEGA PROCESA V BELORUSIJI

V okviru projekta je bila organizirana okrogla miza v Minsku Volilni standardi in izboljšanje volilnega procesa v Belorusiji v organizaciji Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, Narodne skupščine Belorusije ter Centra za evropsko prihodnost. Gre za prvi projekt med Slovenijo in Belorusijo v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja.

 

Glede na poročilo OVSE/ODHIR in Sveta Evrope je v Belorusiji potrebna reforma volilne zakonodaje, kar je ključnega pomena pri zagotavljanju konkurenčnega političnega okolja, ki predstavlja predpogoj za dolgoročno demokratično stabilno države. Ker bodo parlamentarne volitve potekale že 11. septembra, bodo trenutne spremembe volilnega sistema lahko mogoče le brez spreminjanja obstoječe zakonodaje.

 

Okrogle mize so se udeležili člani obeh domov Narodne skupščine Belorusije, predsednica Centralne komisije Belorusije za volitve in republiški referendum, ga. Lidiya Ermoshina, direktor Državnega Centra za zakonodajo in pravne raziskave Republike Belorusije, g. Vadim Ipatov, predstavniki državnih teles, Medresorske strokovne komisije za pregled OVSE/ODHIR priporočil glede izboljšanja volilnega procesa v Belorusiji, CIS izvršnega odbora, predstavniki PACE, Beneške komisije, Sekretariata CoE, OVSE/ODHIR in OVSE PA, Centra za evropsko prihodnost, medijev in civilne družbe.

 

Udeležence so uvodoma nagovorili člani Sveta Evrope, EEAS, Beneške komisije in CEP. Dr. Gorazd Justinek je poudaril pomembnost transparentnosti volilnega procesa in hkrati izpostavil pripravljenost pomagati Belorusiji na poti do pravičnih in demokratičnih volitev v okviru Mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije. Prvi panel je bil namenjen volilnim standardom, kjer je dr. Letnar Černič predstavil slovenske izkušnje pri zagotavljanju transparentnosti volilnega procesa, pri čemer se je osredotočil na sestavo volilnih komisij, kandidiranje na volitvah, glasovanje na voliščih, ugotavljanje volilnih izidov in varstvo volilne pravice. Beloruski predstavniki so slovenske dobre prakse pozitivno ocenili. Drugi del je bil namenjen beloruskemu volilnemu sistemu, kjer je bil predstavljen pregled obstoječega sistema in trenutno stanje reform. Več »

 

Okrogla miza »Izboljšanje volilnih standardov in volilnega procesa v Belorusiji«, spletna novica MZZ, 16. 5. 2016