Skoči na vsebino

FOOT FOR FOOD / ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU - HAITI

 

Projekt je naslavljal problematiko prehranske varnosti otrok in mladostnikov na Haitiju ter jo povezal s športom, natančneje nogometom. Svetovni indeks lakote za leto 2012 uvršča Haiti na 77. mesto med 79 obravnavanimi državami – več kot dvajset odstotkov otrok je podhranjenih. Novembra 2012 je orkan Sandy dodatno prizadel kmetijstvo in po nekaterih ocenah uničil od 40 do 70 odstotkov pridelka, predvsem na jugu.

 

Lakota in podhranjenost bistveno vplivata na učne spodobnosti otrok in tudi na dejanski obisk pouka. V okviru projekta je bila vzpostavljena skupnostna kuhinja, ki zagotavlja obroke za otroke in mladostnike skupnosti Carrefour, kjer je tudi Slovenska šola.

 

V so bili vključeni tudi učenci te šole, saj je kuhinja postavljena tik ob njej. Za pripravo hrane skrbijo prebivalci (zaposleni kuhar in prostovoljci), upravljanje kuhinje pa je prevzela Slovenska šola.

 

Drugi cilj projekta je vključitev otrok v športne dejavnosti prek nogometa. Kot del športnih dejavnosti ob začetku novega šolskega leta je bil organiziran niz medrazrednih nogometnih tekem, na katerih so sodelovali učenci šol v Carrefourju. 

 

V projekt so se vključili tudi učenci partnerske osnovne šole v Sloveniji, OŠ Prežihovega Voranca v Mariboru, ki so na začetku septembra na delavnici izdelovali beležke iz recikliranega papirja za vsakega učenca šole na Haitiju. Beležke so bile razdeljene učencem na Haitiju ob začetku pouka. Več »