Skoči na vsebino

REHABILITACIJA OTROK IN MLADOSTNIKOV V GAZI 2013

Projekt ITF je bil namenjen zagotavljanju kakovostne rehabilitacije otrok in mladostnikov, ki trpijo za posledicami konflikta v Gazi, še zlasti po konfliktu novembra 2012. Projekt je temeljil na dosežkih in izkušnjah projekta, ki je kot pobuda  nekdanjega predsednika RS, dr. Danila Türka tekel od 2009 do 2012. V njem je bilo rehabilitiranih že 100 otrok iz Gaze, ter usposobljenih 18 rehabilitacijskih delavcev (pretežno fizioterapevtov), ki delujejo v okviru programa UNRWA oz. protetične delavnice Artificial Limb and Polio Center – ALPC iz Gaze.

 

Splošni cilj projekta je bil omogočiti učinkovito in kvalitetno rehabilitacijo izbranim otrokom oziroma mladostnikom, žrtvam konflikta v Gazi, ki imajo težje poškodbe. Izvedbo projekta v celoti so zagotovili še drugi donatorji (OFID, Južna Koreja). Rehabilitacija je bila izvedena v sodelovanju z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije (URI Soča) v Ljubljani, kjer je program tudi potekal. Ob skupini otrok sta se na URI Soča usposabljali tudi dve terapevtki, da bi tako okrepili kadrovske pogoje za zagotavljanje trajnejše in kvalitetnejše zdravstvene oskrbe v Gazi. Na podlagi triaže otrok in mladostnikov so bili določeni najprimernejši kandidati za rehabilitacijo na URI Soča.

 

Iz sredstev po pogodbi z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije so bili rehabilitirani trije otroci od skupno 6. Več»