Skoči na vsebino

STROKOVNO USPOSABLJANJE STROKOVNJAKOV IZ LIBIJE S PODROČJA FIZIKALNE MEDICINE IN REHABILITACIJE

Libija se nahaja v post-konfliktnem tranzicijskem obdobju, v katerem se sooča s številnimi zdravstvenimi potrebami, ki so posledica slabo razvitega zdravstvenega sistema, kot tudi nedavnega konflikta. Vladni podatki kažejo, da je v Libiji registriranih 91.322 oseb s posebnimi potrebami, vendar pa neuradne ocene kažejo, da bi v Libiji lahko bilo približno 160.000 oseb s posebnimi potrebami. K velikemu številu invalidnih oseb v Libiji pomembno prispeva tudi visoko število prometnih nesreč, saj je glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Libija med prvimi petimi državami na svetu s približno 40 smrtnimi žrtvami na 10.000 prebivalcev in več kot 200 žrtvami prometnih nesreč z zelo resnimi poškodbami. Libijske rehabilitacijske kapacitete so bile tudi pred konfliktom slabo razvite in zelo slabo vzdrževane. Rezultat tega je slaba post-konfliktna infrastruktura z majhnim številom zdravstvenega osebja, predvsem pa osebju manjka znanja in veščin za nudenje ustrezne celostne rehabilitacije pacientov. Kapacitete, ki so že tako bile nezadostne in slabo razvite/vzdrževane, so po konfliktu še dodatno obremenjene zaradi pomembno povečanega števila invalidnih oseb (žrtev konflikta).


Namen projekta je bil prispevati h krepitvi rehabilitacijskih kapacitet v Libiji. Cilj projekta je bil usposobiti libijske strokovnjake za področje fizikalne medicine in rehabilitacije.


Usposabljanje je ITF organiziral in izvedel v sodelovanju z lokalnimi in mednarodnimi partnerji (International Medical Corps (IMC), Human Study, URI Soča, Janzour Center Tripoli in druge lokalne zdravstvene ustanove). Pri organizaciji in logistični izvedbi usposabljanj je sodeloval lokalni partner International Medical Corps (IMC). IMC je v Libiji na področju rehabilitacije aktiven že od začetka konflikta v letu 2011, kjer je izvajal program nujne zdravstvene oskrbe, trenutno pa ob finančni podpori Evropske komisije izvaja program krepitve ponudbe rehabilitacijskih storitev ter razvija programe za boljšo vključenost oseb s posebnimi potrebami v libijsko družbo.


ITF je organiziral in izvedel dve usposabljanji (4-dnevne delavnice) v Tripoliju v sodelovanju s lokalnim partnerjem IMC in libijskimi lokalnimi zdravstvenimi ustanovami (Human Study, ki ima mednarodne izkušnje na področju izvajanja usposabljanj s področja protetike in ortotike).  Delavnic se je skupaj udeležilo 42 strokovnjakov s področja fizioterapije, medicinske nege, protetike in ortotike iz Libije. Načrtovana usposabljanja so bila del širšega projekta izgradnje libijskih rehabilitacijskih kapacitet. Več »