Skoči na vsebino

INTEGRIRANI PROGRAM TELEMEDICINE IN E-ZDRAVJA

 

V okviru projekta je bilo vzpostavljeno omrežje telemedicine in e-zdravja na Zelenortskih otokih z vzpostavitvijo 10 centrov na vseh 9 naseljenih otokih, s čimer se je znatno izboljšal zdravstveni sistem v državi, kvaliteta in dostopnost do zdravstvenih storitev ter posledično finančna učinkovitost zdravstvenega sistema.

 

Omrežje je v celoti operativno in integrirano v zdravstveni sistem države. Vsi centri so opremljeni z opremo za videokonferenco in e-zdravstveno knjižnico, ki omogočata redno zdravstveno izobraževanje na daljavo ter opremo za izvedbo medicinskih teleposvetovanj. Na otoku Santiago je v bolnici dr. Agostinho Neto vzpostavljen glavni nacionalni center telemedicine in e-zdravja. Klinično in tehnično osebje je bilo usposobljeno za opravljanje nalog v okviru projekta skozi številne delavnice in usposabljanja.

 

Vzpostavljeno omrežje je omogočilo izvedbo virtualnega programa izobraževanja in sicer s področja (1) tehničnega dela telemedicine in e-zdravja, (2) elektronske zdravstvene knjižnice in (3) klinične telemedicine v okvirih rednega zdravstvenega izobraževanja.  V obdobju 15 mesecev je bilo izvedenih 349 medicinskih teleposvetovanj med posamezniki otoki s področja 20 različnih kliničnih disciplin.

 

Slovesna otvoritev, ki je potekala 28. julija 2014 z udeležbo predsednika vlade Zelenortskih otokov in generalnega direktorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, je obeležila uspešno vzpostavitev v celoti operativnega Nacionalnega programa telemedicine.

 

Projekt je izvajal ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v sodelovanju z International Virtual e-Hospital Foundation. Republika Slovenija je projekt financirala v višini 1,25 mio EUR (faza I v letu 2012 v višini 648.583 EUR in faza II v letih 2013 in 2014 v višini 600.000 EUR). Več » 

 

Slovesna otvoritev največjega projekta slovenskega razvojnega sodelovanja v podsaharski Afriki, spletna novica MZZ, 31.7.2014