Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SLOVENSKI RAZVOJNI DNEVI 7. - 18. MAREC 2019

Slovenski razvojni dnevi so osrednji dogodek za promocijo mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter ozaveščanje javnosti o njunem pomenu. Hkrati so tudi forum za razpravo slovenskih in tujih strokovnjakov, predstavnikov vladnih in nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij in akademske sfere o aktualnih temah in sodelovanju na tem področju. Dogodki v okviru letošnjih Slovenskih razvojnih dnevov bodo organizirani spomladi in jeseni, pri čemer se bo spomladanska razprava osredotočila na izziv doseganja enakosti spolov.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je že devetič organiziralo Slovenske razvojne dneve, ki so potekali od 7. do 18. marca 2019. Oganizacija je potekala skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Slogo, platforma slovenskih nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč.

 

Uvodni dogodek Slovenskih razvojnih dni je bilo deljenje časopisa Najboljše novice iz sveta na temo enakosti spolov po ministrstvih, vladnih službah, uradih, fakultetah in na Mestni občini Ljubljana zjutraj, 7. marca 2019 ter na dogodkih v njihovi organizaciji na temo enakosti spolov. Izvod Najboljših novic iz sveta

 

Na osrednjem dogodku, 8. marca, smo odgovarjali na vprašanja, kako v Sloveniji in na globalni ravni naslavljamo različne vidike enakosti žensk in moških ter na vprašanja o pomenu preprečevanja in odprave spolnega nasilja in nasilja zaradi spola v humanitarnih razmerah, katerih žrtve so predvsem (vendar ne samo) ženske in deklice. V razpravah so sodelovali predstavniki in predstavnice različnih vladnih resorjev, lokalne skupnosti in civilne družbe, ki deluje v Sloveniji in v svetu.

 

Med 8. in 18. marcem 2019 je sledilo je deljenje Najboljših novic iz sveta v 11 slovenskih mestih (Celje, Kranj, Koper, Jesenice, Ljubljana, Maribor, Metlika, Murska sobota, Novo mesto, Ponikva pri Žalcu, Velenje), kar je bilo pospremljeno s prireditvami, razpravami in delavnicami na temo enakosti spolov. Časopis je bil med drugim 15. marca 2019 razdeljen na zaključni regionalni prireditvi natečaja Evropa v šoli za Belo krajino, ki v tem šolskem letu prav tako poteka na temo enakosti spolov. Lokacije in termine si oglejte v tukaj.

 

 

 

Slovenski razvojni dnevi so se zaključili 18. marca 2019 z nacionalno konferenco o vplivu krepitve moči žensk na prehransko varnost in trajnostno pridelavo hrane v organizaciji Zavoda Povod in Platforme Sloga.


Rezervirajte si čas za Slovenske razvojne dneve, spletna novica MZZ, 12.2.2019


Video za promocijo Slovenskih razvojnih dnevov

 

 

 

 

 

 

 

veleposlanica Simona Leskovar, državna sekretarka, Ministrstvo za zunanje zadeve

uvodni nagovor v tiskani in video obliki

 

 

 

 

 

 

mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije

uvodni nagovor v tiskani in video obliki

 

 

 

 

 

Christos Stylianides, evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje

uvodni nagovor v tiskani in video obliki

 

 

 

 

 

Albin Keuc, direktor platforme nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč Sloga

uvodni nagovor v tiskani in video obliki