Skoči na vsebino

SLOVENSKI RAZVOJNI DNEVI 22. - 26. JANUAR 2015

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Sloga, platforma slovenskih nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, sta že šestič organizirala Slovenske razvojne dneve, ki so potekali od 22. do 26. januarja 2015 in so predstavljali otvoritveni dogodek Evropskega leta za razvoj 2015. 

 

Uvodni dogodek Slovenskih razvojnih dni je bila projekcija dokumentarnega filma o razvojnih projektih slovenskih nevladnih organizacij "Tudi mi smo del istega sveta", 22. januarja v Slovenskem etnografskem muzeju. Osrednji del programa se je pričel 23. januarja ob 9. uri z nagovori ministra Erjavca, evropskega komisarja Mimice in predsednika Sveta platforme Sloga Eyachewa Tefere. Program se je nadaljeval s predstavitvijo razvojnih in humanitarnih projektov slovenskih nevladnih organizacij, s katerimi Slovenija prispeva k odpravljanju neenakosti po svetu in z okroglo mizo "10 let mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije – kako naprej?", na kateri so sodelovali evropski komisar Mimica, državni sekretar na zunanjem ministrstvu Bogdan Benko, predsednica Strokovnega sveta mednarodnega razvojnega sodelovanja in akademske sfere prof. dr. Maja Bučar, predstavnik izvajalcev direktor ITF, Ustanova za krepitev človekove varnosti Damjan Bergant, poslanec Evropskega parlamenta Ivo Vajgl in predstavnik civilne družbe Slovenska karitas Imre Jerebic. Celotni posnetek okrogle mize je posnela TV Slovenija 3. Popoldanski del programa so s svojimi aktivnostmi popestrile razvojne nevladne organizacije s stojnicami na Prešernovem trgu, lutkovno predstavo v Cityparku in predstavitev projektov v Skuhni.


Slovenski razvojni dnevi so se zaključili 26. januarja 2015 z neformalnim mreženjem nevladnih organizacij iz regije v organizaciji platforme Sloga in regionalno delavnico na temo pobude EU humanitarnih prostovoljcev. Vabilo in program

 

Objave v medijih

Posnetek okrogle mize TV Slovenija 3 23.1.2015:"10 let mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije – kako naprej?"

Dokumentarni film na YouTube 28.1.2015: Tudi mi smo del istega sveta

Spletna novica Slovenske karitas: 28.1.2015: Sodelovanje Karitas na Slovenskih razvojnih dnevih

Spletna novica Sloga: Slovenski razvojni dnevi s pestrim programom uspešno zaključeni

Spletna novica MZZ 27.1.2015: Regionalna delavnica o EU humanitarnih prostovoljcih

Članek v časopisu Delo 26.1.2015, str 2: Za več šol, bolnišnic in dostojno življenje

Spletna novica MZZ 26.1.2015: Nevladne organizacije na Slovenskih razvojnih dnevih

Spletna novica MZZ 23.1.2015: Minister Erjavec: Slovenija podprla preko 140 razvojnih projektov NVO

Bilten STA 23.1.2015, stran 13 in 14: Komisar Mimica za trajnostno zmanjševanje revščine v svetu

Slovenia Weekly 23.1.2015: Slovenia's development cooperation marks its 10th anniversary

Dokumentarni film na YouTube 21.1.2015: Tudi mi smo del istega sveta (krajša različica)

Napovednik dogodkov MZZ 20.1.2015: Slovenski razvojni dnevi 2015

Spletna novica Sloga 20.1.2015: Vabljeni na Slovenske razvojne dneve

Slogopis št. 17 januar 2015 str. 16: Napovednik dogodkov - Slovenski razvojni dnevi

Spletna novica MZZ 23.12.2014: Slovenski razvojni dnevi 22. - 26. 1. 2015

 

V zvezi s Slovenskimi razvojnimi dnevi je ministrstvo za zunanje zadeve objavilo 9 prispevkov na Facebooku; poleg tega je bilo objavljenih 37 twittov.

 

Govorci na odprtju Slovenskih razvojnih dni

 

 

 

Karl Erjavec, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije

 

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

"Leta 2004, ko sem začel delo v vladi kot obrambni minister, RS pa je istega leta vstopila v EU in se aktivneje lotila razvojnega sodelovanja. Od 2012 kot zunanji minister to tematiko spremljam podrobneje, letos bo veliko pozornosti zahtevala priprava razvojne agende post-2015."

 

 

 

 

Neven Mimica, evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj

 

Izjava pred začetkom Slovenskih razvojnih dni:

"Začenjamo najpomembnejše leto za številne razvojne procese. Leto 2015 je bilo prav zato izbrano za evropsko leto za razvoj. To je edinstvena priložnost, da opozorimo na pozitivne učinke, ki jih ima naše delovanje v nekaterih najbolj revnih državah sveta. Državljani EU smo lahko ponosni na to."

 

 

 

 

Eyachew Tefera, predsednik Sveta platforme SLOGA

 

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

"Z razvojnim sodelovanjem sem se začel ukvarjati po prihodu na podiplomski študij v Slovenijo, ko sem spoznal globalne perspektive, da lahko kot posameznik z dobrim poznavanjem delovanja držav v razvoju, ki od tam tudi prihajam, konstruktivno prispevam k izboljšanju slovenske politike oz. politike EU do držav izven Evrope in k politikam doprinesem tudi s konkretnimi stiki."

Okrogla miza "10 let mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije - kako naprej"

Okrogla miza je bila namenjena izmenjavi mnenj, izkušenj in pričakovanj različnih slovenskih akterjev na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja v luči prihajajočih sprememb.

 

 

 

Neven Mimica, evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj

 

Izjava pred začetkom Slovenskih razvojnih dni:

"Začenjamo najpomembnejše leto za številne razvojne procese. Leto 2015 je bilo prav zato izbrano za evropsko leto za razvoj. To je edinstvena priložnost, da opozorimo na pozitivne učinke, ki jih ima naše delovanje v nekaterih najbolj revnih državah sveta. Državljani EU smo lahko ponosni na to."

 

 

 

Veleposlanik Bogdan Benko, državni sekretar, ki opravlja vlogo ministra za mednarodno razvojno sodelovanje

 

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

Kolikor mi spomin seže nazaj, sem prvič slišal za humanitarno pomoč v otroštvu, ki sem ga preživljal v Piranu, ko sem poslušal starše in starejše, ki so v petdesetih letih prejšnjega stoletja razpravljali o pomoči, ki jo UNRRA (Uprava ZN za pomoč in obnovo) delila na Primorskem. 

Z razvojnim sodelovanjem in humanitarno pomočjo Republike Slovenije pa sem se celovito seznanil septembra 2013, ko sem bil imenovan za državnega sekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, pristojnega tudi za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. 

 

 

prof. dr. Maja Bučar, predsednica Strokovnega sveta mednarodnega razvojnega sodelovanja in akademske sfere

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

"V času študija sem opravljala prakso na Danskem, kjer sem opravila tržno analizo afriških držav in ker Danska nudi razvojno pomoč vzhodno-afriškim državam, sem se osredotočila na Tanzanijo. Dve leti kasneje je podjetje v Tanzaniji odprlo svoje prvo afriško podjetje. Z razvojem je povezana tudi moja službena pot, od začetkov v Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj CMSR do Fakultete za družbene vede."

 

 

 

 

 

Ivo Vajgl, poslanec Evropskega parlamenta

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

"Bolj poglobljeno sem se z mednarodnim razvojnim sodelovanjem srečal kot poslanec v Evropskem parlamentu - v prejšnjem mandatu sem bil član parlamentarnega odbora za razvoj, zdaj pa sem član odbora za zunanje zadeve. Ves čas se posvečam problematiki „zamrznjenih“ konfliktov, primerom množičnih kršitev človekovih pravic in razmeram, v katerih so ljudje zaradi ne-varnosti in revščine prisiljeni zapustiti svoja domovanja."

 

 

 

Veleposlanik Damjan Bergant, predstavnik izvajalcev direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

"Razvoj in s tem povezana razvojna pomoč ter posledično razvojno sodelovanje me spremlja že precej časa. Zadnja leta sem se v funkciji Stalnega predstavnika Slovenije pri Svetu Evrope ukvarjal z vprašanjem demokracije, vladavine prava in človekovih pravic. O človekovih pravicah pogosto razmišljamo, ko spoznamo, da bi moral imeti vsak človek enake možnosti za razvoj vseh sposobnosti. Konkretneje pa se z vprašanjem razvojne pomoči soočam v zadnjem času, kot vodja ene izmed institucij, ki na mednarodni ravni skrbi za delček humanitarne pomoči."

 

 

 

 

 

Imre Jerebic, predstavnik civilne družbe generalni tajnik Slovenske karitas

Kje in na kakšen način ste se prvič srečali z mednarodnim razvojnim sodelovanjem?

"Z mednarodnim razvojnim sodelovanjem sem se prvič srečal v času po vojni na Balkanu. V sodelovanju z lokalnimi Karitas smo leta 2001 v BIH začeli s podporo pri obnovi porušenih hiš in centrov, v Srbiji smo pomagali pri vzpostavitvi programa pomoči na domu in pralnice, na Hrvaškem pa sirotišnice."

 

 

Predstavitev nevladnih organizacij, ki sodelujejo na Slovenskih razvojnih dnevih

 

Logotip   Opis
      

Društvo Afriški center je nevladna organizacija, ki združuje Afričane, živeče na območju Republike Slovenije, in vse, ki želijo preko društva sodelovati na različnih področjih, povezanih z Afriko. Društvo Afriški center sodeluje s številnimi domačimi in tujimi nevladnimi organizacijami in je član Evropske mreže proti rasizmu (ENAR), Evropske mreže za boj proti revščini in socialni izključenosti (EAPN Slovenija) in Fundacije Anne Lindh, evropsko-mediteranske mreže za dialog med kulturami.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Društvo Afriški center predstavljal s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

 

Društvo Edirisa Slovenije je neprofitna nevladna organizacija, ki podpira in razvija razvojne projekte v Afriki; hkrati pa si prizadeva ozaveščati slovensko javnost o globalnih vprašanjih ter krepiti medkulturni dialog.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni so bile aktivnosti Društva Edirisa Slovenije predstavljene v dokumentarnem filmu »Tudi mi smo del istega sveta«, ki je bil predvajan v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, društvo pa se je predstavilo tudi s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu. 

 

Namen Društva SOS telefon je nuditi osebam, predvsem ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje, zaščito, podporo in pomoč na poti iz nasilja. Namen društva je tudi ozaveščati o nesprejemljivosti nasilja. Društvo deluje na področju socialnega varstva in drugih področjih, ki vključujejo preprečevanje nasilja in diskriminacije ter varstvo človekovih pravic.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni so bile aktivnosti Društva SOS telefon predstavljene v dokumentarnem filmu »Tudi mi smo del istega sveta«, ki je bil predvajan v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, društvo pa se je predstavilo tudi s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

 

Društvo za Združene narode (ZN) za Slovenijo je bilo ustanovljeno leta 1951 kot organizacija, ki podpira ZN v njihovi vlogi varuha globalnega miru in stabilnosti. Glavni cilj društva je bil izoblikovan že ob ustanovitvi, in sicer obveščanje javnosti o idejah, ciljih in dejavnostih ZN. Pomembna vprašanja na dnevnem redu ZN so tudi predmet rednih predavanj in okroglih miz, ki jih organizira društvo.

 

Humanitarno društvo ADRA Slovenija je prostovoljna, nepridobitna, nevladna in nestrankarska človekoljubna organizacija, ki jo je ustanovila Krščanska adventistična cerkev. Cilj delovanja Humanitarnega društva ADRA Slovenija je dvig materialnega, zdravstvenega, duhovnega in kulturnega standarda ljudi ne glede na njihovo versko, politično, narodnostno ali kakršnokoli drugo pripadnost. ADRA pomaga v nesreči in si prizadeva za vsestranski razvoj posameznika in skupnosti.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni so bile aktivnosti Humanitarnega društva ADRA Slovenija predstavljene v dokumentarnem filmu »Tudi mi smo del istega sveta«, ki je bil predvajan v Kavarnii Slovenskega etnografskega muzeja, društvo pa se je predstavilo tudi s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu. Predstavitev na Prešernovem trgu je popestril a capella gospel zbor Bee Geesus, ambasador projekta ADRA Slovenija.

 

Humanitarno društvo Hrana za življenje je slovenska podružnica največje svetovne vegetarijanske humanitarne organizacije FOOD FOR LIFE. Humanitarno društvo je prostovoljska humanitarna organizacija, ki z deljenjem brezplačnih vegetarijanskih/veganskih obrokov po vsem svetu prinaša hrano in upanje tistim, ki to potrebujejo.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Humanitarno društvo Hrana za življenje predstavilo s pravičnimi piškotki in promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju ter na Prešernovem trgu.

 

HUMANITAS, društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, se zavzema za manj privilegirane skupine prebivalstva v Sloveniji in drugod po svetu. S pomočjo globalnega učenja, medkulturnega dialoga in razvojnega sodelovanja širi zavedanje o soodvisnosti nas vseh in pomenu uveljavljanja človekovih pravic ter spodbuja spoštovanje raznolikosti.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni je društvo HUMANITAS izvedlo lutkovno-glasbeno predstavo »Rešilni čoln«, ki prikazuje posledice nepremišljenega poseganja človeka v naravo. Predstava je rezultat projekta Svetovne lutke, ki ga je Društvo Humanitas izvajalo v sodelovanju z Mednarodnim afriškim forumom.

 

Inštitut za afriške študije (IAŠ) je nevladna in neprofitna organizacija, ki deluje na nacionalni in mednarodni ravni s ciljem biti izobraževalno in raziskovalno središče na področju diskriminacije, zagovorništva, socialne pravičnosti, migracij in globalne perspektive. Poslanstvo IAŠ je osveščanje in izobraževanje o družbenih, ekonomskih in kulturnih globalnih tematikah.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Inštitut za afriške študije predstavil s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

 

IRD Global Zavod sodi pod okrilje mednarodne mreže IRD, ki na svetovni ravni izvaja zelo različne programe, od tistih za ekonomski razvoj pa do zdravja, prehranske varnosti in infrastrukture. Slovenski IRD se je uveljavil z izvajanjem humanitarnih projektov na Haitiju, v Somaliji in v Iraku, psihosocialne pomoči za otroke v Moldaviji in v Pridnestrju ter podpore in krepitve LGBT-populacije na Kosovu.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je IRD Global Zavod predstavil s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu ter z razstavo o projektu »Deklice v navzkrižju z zakonom«, ki ga je v letih 2013–2014 v Heratu izvajal Zavod IRD Global v sodelovanju z lokalno partnersko organizacijo Aschiana in ob finančni podpori MZZ. 

 

Mirovni inštitut – inštitut za sodobne družbene in politične študije – je neprofitni raziskovalni zavod, ki razvija interdisciplinarno raziskovalno delo na raznih področjih družboslovja in humanistike (sociologija, antropologija, politologija, filozofija, ekonomija, pravo itd.). Cilj ni le kritično izražanje o družbenem dogajanju, temveč tudi aktivno poseganje vanj, torej povezovanje akademskih raziskav in refleksije s praktičnim izobraževalnim in strateškim svetovalnim delom na različnih področjih javnih politik in javnega delovanja sploh. Zato deluje hkrati tudi kot civilnodružbena nevladna organizacija na nacionalni, evropski in mednarodni ravni.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni so bile aktivnosti Mirovnega inštituta predstavljene v dokumentarnem filmu »Tudi mi smo del istega sveta«, ki je bil predvajan v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, inštitut pa se je predstavil tudi s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

 

Pravilčna trgovina 3MUHE je prva pravična trgovina v Sloveniji. Prodaja izključno izdelke proizvedene, pridelane oziroma narejene v sistemu pravične trgovine. Kupcem s pestro izbiro blaga ponuja konkretno možnost za uveljavljanje bolj humanih in trajnostno bolj smiselnih načinov posredovanja izdelkov. 3MUHE združujejo kupce, prostovoljce in druge posameznike v navdihujočem spreminjanju sveta na bolje.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je pravična trgovina 3Muhe predstavila v Mestnem muzeju s promocijskimi gradivi in izdelki iz pravične trgovine.

 

Skuhna, svetovna kuhinja po slovensko je socialni podjetniški projekt, ki sta ga razvila Zavod Global in Zavod Voluntariat skupaj z migranti, živečimi v Sloveniji. Projekt je zasnovan na dejstvu, da je hrana, pripravljanje in uživanje okusnih jedi iz drugih kultur lahko močan povezovalec ljudi. Skuhnina ponudba dejavnosti, ki jih vodijo migranti in migrantke, obsega kulinarične medkulturne delavnice, kulinarične medkulturne tabore in catering s kulturnim programom.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je projekt Skuhna predstavil s pravično kavo in čajem ter promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

Predstavitev

 

SLOGA je platforma nevladnih, neprofitnih organizacij, ki delujejo na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, globalnega učenja in humanitarne pomoči. Namen platforme je povezovanje in krepitev partnerstva slovenskih nevladnih in neprofitnih organizacij, ki so aktivne v državah v razvoju in/ali ozaveščajo slovensko in evropsko javnost o neenakomerni porazdelitvi svetovnega bogastva ter posledičnem pomenu globalne solidarnosti in soodvisnosti.

SLOGA je bila soorganizator Slovenskih razvojnih dni.

 

Karitas Slovenija je dobrodelna ustanova rimskokatoliške Cerkve na Slovenskem in ima namen, da uresničuje karitativno in socialno poslanstvo Cerkve. Ob spoštovanju osebne, družbene in kulturne raznolikosti, ki je neizmerno človeško bogastvo, in v prizadevanjih za premagovanje vseh oblik diskriminacije Karitas sodeluje s posamezniki, z ustanovami in organizacijami, ki imajo enake cilje.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Slovenska karitas predstavljala s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu. Po dogodku so objavili spletno novico.

 

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu vse od leta 1992. Programi Slovenske filantropije so usmerjeni v dvig kvalitete bivanja v skupnosti in v zagovorništvo socialno šibkejših. Osrednja dejavnost je promocija prostovoljstva, saj verjamemo, da lahko s prostovoljstvom vsi prispevamo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni so bile aktivnosti Slovenske filantropije predstavljene v dokumentarnem filmu »Tudi mi smo del istega sveta«, ki je bil predvajan v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, Slovenska filantropija pa se je predstavila tudi s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

 

UNICEF Slovenija je eden od 36 UNICEF-ovih nacionalnih odborov, ki delujejo v gospodarsko bolj razvitih državah. Je nepridobitna nevladna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1993 z namenom, da izpolnjuje UNICEF-ovo poslanstvo v Sloveniji. Od leta 2012 deluje v pravni obliki fundacije.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Slovenska fundacija za UNICEF predstavila s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.

 

Poslanstvo Voluntariata, Zavoda za mednarodno prostovoljno delo – SCI Slovenia je promocija idej miru, družbene pravičnosti, trajnostnega razvoja in mednarodnega sodelovanja ter solidarnosti skozi prostovoljno delo in prostovoljne projekte. Verjamemo, da je mednarodno prostovoljno delo koristno za osebnostni razvoj posameznika, za promocijo družbene pravičnosti, medkulturno učenje ter vzgojo za mir in strpnost.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Zavod Voluntariat predstavil s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu, soorganiziral je tudi neformalno srečanje nevladnih organizacij na Slogi. 

 

Zavod za globalno učenje in razvoj projektov je bil ustanovljen za opravljanje dejavnosti medkulturnega sodelovanja, izobraževanja in spodbujanja razvoja. Osnovni namen zavoda je spoznavanje in zbliževanje ljudi v Sloveniji z ljudmi ter družbo v Afriki in na globalnem jugu na splošno.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni se je Zavod Global predstavljal s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu ter s predstavijo projekta Skuhna. 

 

Zavod KROG izobraževanje, razvoj, dobrodelnost zagovarja idejo odprte družbe, idejo strpnosti in spoštovanja različnosti v Sloveniji in po svetu. Zavod KROG s strokovnim znanjem in odličnim poznavanjem tematike izvaja socialne programe, ki prispevajo k izboljšanju življenjskih razmer ljudi ter pripomorejo k boljši vključenosti v družbo in zmanjšanju diskriminacije. Temeljno načelo je s humanostjo izboljšati in pomagati ljudem v stiski.

V sklopu Slovenskih razvojnih dni so bile aktivnosti Zavoda KROG predstavljene v dokumentarnem filmu »Tudi mi smo del istega sveta«, ki je bil predvajan v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, zavod pa se je predstavil tudi s promocijskimi gradivi v Mestnem muzeju in na Prešernovem trgu.