Skoči na vsebino

SLOVENSKI RAZVOJNI DNEVI 2010

 

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Sloga, platforma nevladnih organizacij na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, sta od 14. do 16. oktobra 2010 v Mestnem muzeju Ljubljana drugič organizirala Slovenske razvojne dni.

 

Dogodek je namenjen ozaveščanju javnosti o slovenskem razvojnem sodelovanju in njegovem pomenu. Hkrati je to forum za razpravo slovenskih in tujih strokovnjakov, predstavnikov vladnih in nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij ter akademskih krogov o aktualnih temah s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja.
 

Slovenski razvojni dnevi 2009 so obravnavali vpliv svetovne gospodarske in finančne krize na razvojno sodelovanje ter vprašanje, zakaj je prav med krizo še zlasti pomembno vlagati v razvojno sodelovanje.
 

Glavne teme Slovenskih razvojnih dni 2010 so bile vključevanje zasebnega sektorja v mednarodno razvojno sodelovanje, pravična trgovina ter učinkovitost pomoči skozi prizmo novih članic Evropske unije. Organizirane so bile tri osrednje razprave, ki so jih spremljali številni stranski dogodki.
 

Dogodka so se med drugim udeležili evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs, podsekretarka za področje gospodarstva in razvoja na estonskem zunanjem ministrstvu Marina Kaljurand, predstavniki drugih držav donatoric, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij in akademskih ustanov.
 

Slovenske razvojne dni je odprla državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve v vlogi ministrice za razvojno sodelovanje Dragoljuba Benčina, goste pa je interaktivno nagovoril tudi predsednik republike dr. Danilo Türk. Dogodek je skupaj z evropskim komisarjem sklenil minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.

 

Program slovenskih razvojnih dni (slovenska različica)

 

Program slovenskih razvojnih dni (angleška različica)

 

Nekaj fotografij in sporočil za javnost o Slovenskih razvojnih dneh lahko najdete na spodnjih spletnih povezavah:

Prvi panel

 

Na prvem panelu Slovenskih razvojnih dni z naslovom »Vključevanje zasebnega sektorja v mednarodno razvojno sodelovanje« so udeleženci razpravljali o načinih vstopanja podjetij v razvojne projekte, zlasti na primeru malih držav donatoric (npr. držav EU12). Primerjali so vlogo uradne razvojne pomoči in zasebnega sektorja v razvojnem sodelovanju ter iskali poti, kako preseči nasprotja med obema.

 

V panelu so sodelovali:

Več si lahko preberete v izhodiščih za razpravo (v angleščini).

 

Drugi panel

 

Sodelujoči v drugem panelu »Razvojni prispevek pravične trgovine« so razpravljali o vzpostavljanju okoljsko in družbeno sprejemljivega modela trajnostnega razvoja za proizvajalce v državah tretjega sveta. Posebno pozornost so namenili vprašanju kritik, s katerimi se srečujejo zagovorniki pravične trgovine, zlasti glede merljivosti prispevka k povečanju blaginje v državah v razvoju in večjemu spoštovanju človekovih pravic.

 

V panelu so sodelovali:

Več si lahko preberete v izhodiščih za razpravo (v angleščini).

 

Tretji panel

 

Tretji panel z naslovom »Učinkovitost razvojne pomoči z vidika EU12« je obravnaval vprašanje učinkovitosti pomoči pri doseganju gospodarskega, družbenega in političnega napredka.

 

V panelu so sodelovali:

Več si lahko preberete v izhodiščih za razpravo (v angleščini).

 

Razvojni koncert

 

V okviru Slovenskih razvojnih dni je bil 14. oktobra 2010 v Viteški dvorani Križank organiziran tudi razvojni koncert, na katerega so bili povabljeni vsi akterji slovenskega razvojnega sodelovanja in drugi. Kratek glasbeni program je bil v znamenju slovenske popevke, nastopili pa so Elda Viler, Darja Švajger, Ana Dežman, Eva Černe in duet Naju.

 
Dogodek, na katerem smo razvojne teme naslovili ob glasbi, je spremljal neformalen klepet na temo razvojnega sodelovanja med predstavniki slovenske javnosti, vlad držav donatoric, mednarodnih organizacij, akademskih ustanov, nevladnih organizacij in drugih. Gostiteljica dogodka je bila državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve v vlogi ministrice za razvojno sodelovanje Dragoljuba Benčina.

 

Drugi dogodki

 

V preddverju Mestnega muzeja Ljubljana je bila v času razvojnih dni postavljena razvojna vas, v kateri so se predstavile slovenske nevladne organizacije in institucije, ki delujejo na področju razvojnega in humanitarnega sodelovanja. Prvi dan so bile predstavljene razvojne študije v okviru Evromediteranske univerze, v sodelovanju z Evropsko komisijo, Medameriško razvojno banko in Gospodarsko zbornico Slovenije pa so bile prirejene delavnice za nevladne organizacije in podjetja o razpisnih postopkih.

 

V četrtek je bila v Mestnem muzeju tudi okroglamiza o mednarodnem razvojnem sodelovanjus predstavniki parlamentarnih strank, ki so se je udeležili Anton Anderlič (LDS), Dejan Levanič (SD), dr. Janez Podobnik (SLS) in Andrej Vizjak (SDS), moderiral pa jo je Mitja Meršol. V petek zvečer je v Slovenskem etnografskem muzeju generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo in razvojno sodelovanje Vladimir Gasparič odprl razstavo risb afganistanskih otrok »Afganistanske sanje skozi oči afganistanskih otrok«.

 

Petkovo popoldne in sobotno dopoldne je zaznamovala interna razprava med izvajalci mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije. V njej je med drugim strokovnjak z nizozemskega ministrstva za zunanje zadeve predstavil načela kakovostne evalvacije in monitoringa. Nastopile so nekatere nevladne razvojne organizacije in izvajalske institucije. Njihovi predstavniki so skupaj s predstavniki nacionalnega koordinatorja – sodelavci Sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na ministrstvu za zunanje zadeve ter nekaterimi uslužbenci diplomatskih predstavništev in konzulatov v tujini, odgovornimi za razvojna področja – razpravljali o sistemu slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja, njegovih prednostih in slabostih ter možnostih za izboljšave.