Skoči na vsebino

PLETEMO NITI MREŽE S SLOVENSKO-AFRIŠKIM VEČEROM

Na osnovni šoli Griže so skupaj s podružnično šolo Liboje v okviru mednarodnega Unescovega projekta organizirali dogodekPletemo niti mreže s Slovensko-afriškim večerom. Projekt je prispeval k številnim novim doživetjem, ki so učence spodbudila k razmišljanju o povezanosti in soodvisnosti v svetu.

 

Leta 2009, ko je šolo v okviru glasbenega koncerta Zvezde zvezdicam obiskal Joseph Rokotorahalahy z Madagaskarja, ki živi v Sloveniji, in pripovedoval o življenju v njegovi domovini, vsakodnevni borbi ljudi za vodo ter preživetje, so na šoli ustanovili Valerie sklad.

 

Sklad je bil ustanovljen z namenom, da šola pomaga pri šolanju deklice Herinavalona Valerie Ratovondriaka, ki živi na Madagaskarju. Že takrat se je rodila želja, da bi se otroci z Valerie srečali, ji segli v roke, ji pokazali svojo domovino, dom, šolo in način življenja. Želja se jim je uresničila konec leta 2011, ko so si na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika učenci in učitelji OŠ Griže ter Valerie, prvič segli v roke.

 

Valerie je učence očarala s svojo prisrčnostjo, skromnostjo, nasmejanostjo, barvitim glasom ter širokim obsegom poznavanja pesmi moderne pop scene. Bila je prava zvezda. Kjerkoli se je pojavila, so ji učenci mahali, jo pozdravljali in si želeli biti v njeni bližini. Trudili so se pogovarjati v angleškem jeziku in prijetno jih je bilo opazovati, zlasti najmlajše, kako družno iščejo angleške besede. V času njenega obiska so na šoli organizirali kulturni in tehniški dan, turistični krožek pa ji je razkazal znamenitosti Žalca ter jo peljal na kmetijo Holobar, kjer so v popoldanskih urah pekli kruh.

 

V okviru kulturnega dneva so otroci spoznavali Valerieino deželo, povabili pa so tudi druge goste, ki prihajajo iz afriških držav, se učili njihovih plesov ter se iz prve roke srečali z življenjem na afriški celini.

 

Zaključna prireditev mednarodnega projekta Pletemo niti mreže je potekala v obliki Slovensko-afriškega večera. Nastopili so številni gostje in pripravili bogat program, častna gostja Herinavalona Valerie Ratovondriaka pa je s svojim nastopom navdušila vse prisotne v nabito polni dvorani. Valerie se je vrnila domov na Madagaskar, na osnovni šoli Griže pa ostajajo z njo v rednih stikih.