Skoči na vsebino

GIMNAZIJA PTUJ JE S PROJEKTOM NA PODROČJU MEDNARODNEGA RAZVOJNEGA SODELOVANJA ZMAGALA NA NATEČAJU

Gimnazija Ptuj je zmagala na natečaju nemške organizacije Fairtrade. Njihov projekt je bil med 51 prijavljenimi projekti izbran kot najboljši.


Projekt se je nanašal na področje pravične trgovine in s tem tudi mednarodno razvojno sodelovanje. "Fair trade" oz. pravična trgovina si prizadeva za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini ter prispeva k ekonomskemu in trajnostnemu razvoju. Pravična trgovina med drugim omogoča podporo in pošteno plačilo najrevnejšim proizvajalcem, zagotavlja varne delovne pogoje in izključuje otroško delo.


Projekt je postavljen na vseh štirih Delorsovih stebrih izobraževanja za 21. stoletje: učiti se, da bi znali, učiti se, da bi znali delati, učiti se biti, učiti se živeti skupaj. Z delom pri projektu so dijaki ne le pridobili veliko novega znanja in izkušenj, temveč tudi spoznanje, da lahko vsak posameznik prispeva k pravični podobi sveta. V njem so se dijaki  seznanili z izkoriščevalskim delom otrok na plantažah kave in bombaža, spoznali  načela pravične trgovine, raziskali poznavanje načel pravične trgovine med dijaki, v lokalnem okolju in prisotnost izdelkov pravične trgovine v ponudbi lokalnih trgovin.


S spoznanji so skozi film, umetniško inštalacijo fotografij in slik, s predstavitvenimi kampanjami in s plakati osveščali druge dijake in lokalno javnost. Oblikovali so svojo blagovno znamko FAIR DO, v okviru katere so naredili logotip in oblikovali  vizualno podobo dveh izdelkov  (peresnico in torbico za plastenko za vodo)  ter oblikovali poslovni načrt.
V delavnici so zašili prototipa oblikovanih izdelkov. Prototipa so poslali v Burkino Faso, kjer so v sistemu pravične trgovine izdelali 200 izdelkov  iz certificiranega organskega in fair trade bombaža.
Gimnazija Ptuj je projekt izpeljala v sodelovanju s partnerji: pravična trgovina 3MUHE, društvo Humanitas, Kafuli, Smetumet in Fairtrade Deutschland.


Več o projektu si je mogoče ogledati v video prispevku.