Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GRADIVA O RAZVOJNEM SODELOVANJU ZA VRTCE, OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE

Vrednote, ki jih v povezavi z mednarodnim razvojnim sodelovanjem lahko izpostavimo pri vzgojnem in izobraževalnem delu so predvsem solidarnost, odgovornost in soodvisnost. Želimo spodbujati solidarnost na vseh ravneh, tako v lokalnem kot mednarodnem okolju. Z odgovornim ravnanjem bomo prispevali k trajnostnemu razvoju povsod. S spremembami v našem vsakdanjem načinu življenja bomo največ pripomogli k ohranjanju okolja in enakomernemu razvoju. Globalni izzivi, kot so podnebne spremembe ali revščina, potrebujejo globalne odgovore. Spodbuditi želimo razmišljanje o dogajanju na globalni ravni in posledicah v lokalnem okolju, ki jih tudi pri nas že lahko opazimo.

 

 

Več o ciljih trajnosntega razvoja:

 

Letak o enakosti spolov (angleški jezik)
(angleški jezik)

 

Največja svetovna učna ura je pobuda, ki od leta 2015 poteka vsako leto po celem svetu in spodbuja učiteljice in učitelje, da namenijo vsaj eno učno uro seznanitvi otrok s cilji trajnostnega razvoja ter zavedanju o pomenu uresničevanja le-teh v neposrednem okolju. V okviru pobude je nastal tudi 6-minutni animirani film (slo, ang), ki na razumljiv način predstavlja cilje trajnostnega razvoja.

 

Več gradiv o enakosti spolov na spletni strani Največje svetovne ure (angleški jezik)
 

Gledališko-glasbeno predstava Od akorda do akorda spreminjamo svet je nastala v okviru Kultrnega bazarja, na katerem je bilo v letu 2015 aktivno prisotno tudi Evropsko leto za razvoj. Prestava na razumljiv in humoren način predstavlja pomen mednarodnega razvojnega sodelovanja. Požela je velik uspeh in je vključena v Katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje 2015/16 ter v kulturno-vzgojni program Cankarjevega doma: D best abonma, glasbeno-gledališki abonma od 11. do 15. let.

16. natečaj Evropa v šoli: Sodelujem, svet oblikujem

Natečaj z naslovom Sodelujem, svet oblikujem je bil v šolskem letu 2014/15 vezan na Evropsko leto za razvoj 2015. V šestih kategorijah natečaja je sodelovalo 555 šol, 607 mentorjev in 8455 učencev, ki so ustvarili 8333 del. nagrajenci so se zbrali na regisjkih prireditvah v Beli krajini in Posavju ter na nacionalni zaključni prireditvi 8. maja v Ljubljani.  Nagrajena dela so bila razstavljena v Državnem zboru RS novembra 2015. Prispevek na Valu 202 

 

17. natečaj Evropa v šoli: Ustvarimo še boljši jutri

V okviru natečaja z naslovom Ustvarimo še boljši jutri so otroci osnovnih in srednjih šol v šolskem letu 2015/16 ustvarjali na temo ciljev trajnostnega razvoja v petih kategorijah natečaja (likovni, literarni, fotografski, video in povezovalni). O ciljih trajnostnega izobraževanja so se podučili tudi učitelji mentorji. Ustvarili so več kot 8.000 del. Nacionalna zaključna prireditev je bila 13. maja 2016 v Ljubljani s podelitvijo nagrad in razstavo nagrajenih del. Razpis