Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EVROBAROMETER - RAZISKAVE JAVNEGA MNENJA O MEDNARODNEM RAZVOJNEM SODELOVANJU

Podpora mednarodnemu razvojnemu sodelovanju med državljani Slovenije in EU ostaja zelo visoka

Rezultati posebne raziskave Eurobarometer iz aprila 2017 o podpori državljanov EU mednarodnemu razvojnemu sodelovanju kažejo, da ostaja podpora pomoči ljudem v stiski ter krepitvi vključujočega in trajnostnega razvoja med državljani Slovenije in EU na zelo visoki ravni. V Sloveniji tovrstno pomoč ljudem v državah v razvoju podpira 84 odstotkov ljudi. Kljub nekaterim razlikam med državami, je podpora razvojnemu sodelovanju v celotni EU še vedno zelo visoka, kar je dobra novica in odraz temeljnih evropskih vrednot. Raziskava je bila izvedena v vseh 28 državah članicah EU konec leta 2016.
 

Kar 89 odstotkom Evropejcev se zdi pomembno, da pomagajo ljudem v državah v razvoju. Večina jih meni, da bi moral biti boj z revščino v državah v razvoju ena od glavnih prioritet EU, več kot 80 odstotkov pa jih je mnenja, da je to v interesu EU. Kar 78 odstotkov zaznava boj z revščino kot moralno obveznost, 74 odstotkov anketirancev pa verjame, da ima pozitiven vpliv tudi na državljane EU. Več kot 70 odstotkov jih meni, da je zagotavljanje finančne pomoči državam v razvoju učinkovit način boja z revščino, kar 74 odstotkov pa jih je mnenja, da morajo EU in države članice to pomoč še povečati. 72 odstotkov anketirancev je mnenja, da zagotavljanje finančne pomoči prispeva k mirnejšemu in pravičnejšemu svetu.

 

V raziskavi so sodelovali tudi državljani Slovenije. Da je pomembno pomagati ljudem v državah v razvoju, meni 84 odstotkov anketirancev v Sloveniji. Kar 67 odstotkov se jih strinja, da bi moral biti boj z revščino v državah v razvoju ena od glavnih prioritet EU, za 41 odstotkov pa ena od glavnih prioritet slovenske vlade. Poleg tega 69 odstotkov anketirancev v Sloveniji meni, da boj z revščino v državah v razvoju pozitivno vpliva tudi na državljane EU, 51 odstotkov pa jih meni, da so ukrepi EU in držav članic učinkoviti v prizadevanjih za zmanjšanje revščine v državah v razvoju.

 

Da je zagotavljanje finančne pomoči državam v razvoju učinkovit način boja z revščino, meni 61 odstotkov anketirancev v Sloveniji, 35 odstotkov pa jih meni, da bi bilo treba podpori držav v razvoju nameniti več denarja.

 

Anketiranci v Sloveniji še menijo, da sta za prihodnost držav v razvoju najpomembnejša mir in varnost, na drugem mestu pa so skupaj izobraževanje, zdravje, gospodarska rast, zaposlovanje in socialna enakost ter dostop do čiste vode in sanitarne ureditve.

 

Poleg tega 44 odstotkov anketirancev v Sloveniji pravi, da so seznanjeni s cilji trajnostnega razvoja, ki jih je sporazumno določila mednarodna skupnost in jih bo v okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 potrebno uresničiti do leta 2030.

 

Evrobarometer Kaj Slovenci menijo o razvojnem sodelovanju september 2018


Evrobarometer Podpora državljanov Slovenije in EU razvojnemu sodelovanju december 2016

 

Evrobarometer Pogledi državljanov po evropskem letu za razvoj, december 2015

 

Evrobarometer Pogledi državljanov pred evropskim letom za razvoj, september 2014


Evrobarometer Razvojna pomoč EU in razvojni cilji novega tisočletja, junij 2013