Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

OBSEG URADNE RAZVOJNE POMOČI

Med pripravami na Konferenco Združenih narodov o financiranju za razvoj (Monterrey, 2002) se je EU odločila, da uresničitev ciljev mednarodne skupnosti, v skladu s katerimi bi moral razviti svet do leta 2015 nameniti vsaj 0,70 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) za financiranje razvoja, preoblikuje v zavezujoče vmesne cilje, ki so opredeljeni v Evropskem soglasju o razvoju.  V pripravah na novo razvojno agendo po letu 2015 so ministri za razvojno sodelovanje držav članic EU 26. maja 2015 sprejeli sklepe Sveta EU o globalnem partnerstvu za izkoreninjenje revščine in trajnostni razvoj po letu 2015, s katerimi so obnovili kolektivno zavezo EU za dosego cilja 0,70 odstotka BND za uradno razvojno pomoč v časovnem okviru agende po letu 2015 (t.j. do leta 2030). Države, ki so postale članice EU pred letom 2002, so sprejele individualno zavezo, da bodo v časovnem okviru agende po letu 2015 ohranile oz. dosegle cilj 0,7 odstotka BND za uradno razvojno pomoč, medtem, ko so se države, ki so postale članice EU po letu 2002, zavezale, da si bodo v istem časovnem obdobju prizadevale povečati uradno razvojno pomoč na 0,33 odstotka BND. V skladu s temi, tudi časovno opredeljenimi zavezami in v skladu z Resolucijo o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Republike Slovenije  si bo Slovenija ob znatnih javnofinančnih omejitvah še naprej prizadevala povečevati delež BND za uradno razvojno pomoč.

 

Obseg večstranske in dvostranske pomoči v milijonih evrov ter delež BND za uradno razvojno pomoč v obdobju od leta 2005 do 2017 v primerjavi z mednarodnimi zavezami

 

 

Vir: MZZ