Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KAJ JE EVROPSKO LETO ZA RAZVOJ 2015?

Na podlagi sklepa št. 472/2014 Evropskega parlamenta in Sveta EU iz 16. aprila 2014 je leto 2015 razglašeno za evropsko leto za razvoj (Official Journal L136, 9.5.2014, slovensko, angleško).

 

Evropsko leto za razvoj (ELR2015) bo potekalo pod sloganom "Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost". Cilj projekta je informirati državljane EU o razvojnem sodelovanju  in politikah na tem področju ter  spodbuditi njihovo aktivno zanimanje za razvojno sodelovanje.  Pomembno je poudariti konkretne rezultate, ob tem pa ozaveščati o vlogi razvojnega sodelovanja EU v spreminjajočem se in vedno bolj povezanem svetu. V podporo teh ciljev se bodo odvijale aktivnosti na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, ki bodo vključevale tudi obveščevalne  kampanje za razširjanje ključnih sporočil, organizacijo konferenc, prireditev in podobnih dogodkov. Izobraževanjem o razvoju,  ter tudi izmenjava informacij, izkušenj in dobrih praks med različnimi akterju na lahko tudi pomembno prispeva k uresničevanju ciljev ELR2015.

 

Rezultati raziskave Eurobarometer kažejo, da v Sloveniji obstaja pripravljenost pomagati (vsaj na načelni ravni), da pa je informiranost zelo slaba. Samo 5 odstotkov vprašanih  v zadnji raziskavi posebnega Eurobarometra o razvojnem sodelovanju je vedelo, kaj so razvojni cilji tisočletja (MDGs), 14 odstotkov je že slišalo zanje, vendar ni točno vedelo, kaj to so. Kar 80 odstotkov vprašanih ne ve, kaj so MDGs. Pri tem se rezultati slovenskih odgovorov ne razlikujejo veliko od EU povprečja. Novejši rezultati raziskave Eurobarometer pa kažejo, da  je poznavanje Evropskega leta za razvoj v Sloveniji višje v primerjavi z EU.

 

Glavni cilj razvojne politike Evropske unije je zmanjšanje in dolgoročno izkoreninjenje revščine. Boj proti svetovni revščini podpira oblikovanje stabilnejšega, mirnejšega, uspešnejšega in pravičnejšega sveta, ki odraža soodvisnost med bogatejšimi in revnejšimi državami. Pomembno se je zavedati, da z dejavnostmi na lokalni ravni vplivamo na reševanje izzivov na svetovni ravni.

 

Evropska unija zagotavlja pomoč za razvojno sodelovanje že od leta 1957 in je zdaj največja donatorka uradne razvojne pomoči na svetu. Slovenija je donatorka razvojne pomoči od leta 2004, predvsem na območje Zahodnega Balkana.

 

Evropsko leto za razvoj je priložnost za komuniciranje rezultatov, ki jih je mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarna pomoč RS (in EU) že dosegla, predvsem slovenski javnosti, pa tudi pridobivanju podpore za v prihodnje.

 

Nacionalni koordinator za pripravo in izvedbo aktivnosti v okviru ELR2015 je s sklepom Vlade RS, 17.7.2014 Ministrstvo za zunanje zadeve, ki je tudi nacionalni koordinator za področje mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Za izvedbo tega leta sta s sklepoma ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca ustanovljena Nacionalni odbor Evropskega leta za razvoj 2015 in Operativni odbor Evropskega leta za razvoj 2015. Glavna naloga v  letu 2014 je bila priprava nacionalnega delovnega programa, ki je bil oddan 1. september 2014 ter je bil usklajen z različnimi akterji na podlagi poziva za predloge aktivnosti. V letu 2015 pa izvedba aktivnosti v skladu z nacionalnim delovnim programom.