Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PRIROČNIKI IN NAVODILA ZMP

Priročnik za sklepanje mednarodnih pogodb in drugih mednarodnih aktov

 
Publikacija je namenjena predstavitvi postopkov sklepanja mednarodnih aktov, ki jih Republika Slovenija sklepa kot samostojna država in postopkov sklepanja mednarodnih pogodb, ki jih sklepa v okviru članstva v Evropski uniji. V prvem delu so ločeno predstavljeni postopki sklepanja t. i. klasičnih mednarodnih pogodb, t. i. upravnim pogodb in mednarodnih aktov, ki niso mednarodne pogodbe. Publikacija v tem delu zajema tudi primere dokumentov, ki jih Ministrstvo za zunanje zadeve izdaja v okviru teh postopkov oz. so v tem okviru izdani.

 

Prenesite priročnik

Postopek sklepanja mednarodnih pogodb in drugih mednarodnih aktov - preglednica
 
Preglednica je prenovljena in predstavlja tri različne postopke sklepanja mednarodnih aktov, ki jih Slovenija sklepa kot samostojna država: t. i. klasičnih mednarodnih pogodb, t. i. upravnih pogodb in mednarodnih aktov, ki niso mednarodne pogodbe. Postopki so predstavljeni časovno vzporedno in v okviru izhodiščnih mednarodnopravnih faz sklepanja mednarodnih aktov.

 

Prenesite preglednico

Priročnik za sklepanje mednarodnih pogodb v pogojih članstva Republike Slovenije v Evropski uniji

 

Priročnik za sklepanje mednarodnih pogodb v pogojih članstva Republike Slovenije v Evropski uniji je predviden za izdajo v okviru širše publikacije o pravu mednarodnih pogodb, vendar ga zaradi njegove ločene uporabne vrednosti v elektronski obliki objavljamo tudi samostojno. Priročnik celovito opisuje postopek sklepanja mednarodnih pogodb v okviru članstva Republike Slovenije v Evropski uniji ter sproti pojasnjuje ustrezne pravne pojme.

 

Prenesite priročnik (.pdf, 196 KB)

Pravno-tehnična navodila za podpisovanje mednarodnih pogodb

 

Priprava mednarodne pogodbe za podpis in njen podpis zahtevata določene pravno-tehnične formalnosti. Glede na navedeno, so bila pripravljena pravno-tehnična navodila za pristojne osebe, ki so določene za prevzem mednarodne pogodbe, pripravljene za podpis, in/ali prisostvujejo podpisu mednarodne pogodbe. Navodila se nanašajo izključno na pravno-tehnično pripravo mednarodne pogodbe za podpis in njen podpis.

 

Prenesi navodila (.pdf, 112KB)  

Pridržki k mednarodnim pogodbam – navodilo za postopek dajanja pridržkov in postopek odločanja o pridržkih drugih držav

 

Institut pridržka k mednarodni pogodbi in postopek dajanje pridržkov k mednarodnim pogodbam, katerih pogodbenica želi postati Republika Slovenija sta dokaj poznana, manj pa smo seznanjeni z možnostjo in potrebo po odločanju o pridržkih drugih držav k mednarodnim pogodbam, katerih pogodbenica je naša država ali to želi postati. Navodilo pojasnjuje postopek od seznanjanja s pridržki drugih držav, kot postopek obravnave takih pridržkov ter zajema predlog za ugovor pridržkom in predlog za sprejetje pridržkov drugih držav.

 

Prenesi navodilo (pdf.187 KB)