Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MEDNARODNA VARNOST

Na mednarodno varnost najbolj vplivajo globalizacija, spremenjena razmerja moči, pojav novih deležnikov in tehnologij ter varnostnih groženj in tveganj. Slednje se kaže v nihanjih strateške stabilnosti, povečanju števila in globalnih učinkov regionalnih nestabilnosti, kombinaciji tradicionalnih in novih virov ogrožanja od terorizma, zagotavljanja informacijske varnosti, organiziranega kriminala, ilegalne trgovine in ilegalnih migracij, pojava nedržavnih deležnikov, širjenja orožij za množično uničevanje, tehnologij za njihovo proizvodnjo in sredstev za njihovo dostavo, stagnacija na področju nadzora konvencionalne oborožitve in razorožitve ter vse bolj okoljska varnost, vključno s podnebnimi spremembami. S selitvijo političnega in gospodarskega težišča razvoja v Azijo se spreminjajo globalna razmerja moči in vzpostavlja nova mreža odnosov. Kljub pozitivnemu vsestranskemu razvoju odnosov na globalni in regionalni ravni, izboljšani zaznavi in preprečevanju konfliktov, povečanemu obsegu razvojne in gospodarske pomoči so npr. arabska pomlad, ukrajinska kriza, konflikt in uporaba kemičnega orožja v Siriji, konflikt v Iraku in naraščanje števila propadlih držav poudarile kompleksnost, krhkost in nepredvidljivost varnostnega okolja.


Republika Slovenija se na dinamične spremembe in izzive, ki vplivajo na nacionalno varnost kakor tudi na varnost zaveznikov in partnerjev, odziva večplastno in celovito. Ključnega pomena za varnost Republike Slovenije ostajajo učinkoviti multilateralizem, kolektivna obramba ter preprečevanje konfliktov. Geopolitično na varnost Republike Slovenije, njenih zaveznikov in partnerjev še naprej najbolj neposredno vplivajo razmere na Zahodnem Balkanu, Vzhodni Evropi in širšem območju Sredozemlja. Na njeno varnost pa spričo vpetosti v globalne procese vplivajo tudi druga dogajanja na globalni ravni.


Temu primerno z namenom uveljavljanja nacionalnih interesov, delitve bremena in aktivne vloge Republika Slovenija nadgrajuje svoje odzivanje v smeri prožnega, celovitega pristopa. Ključni elementi pri tem so celovit in dolgoročen pristop, spoštovanje mednarodnega prava, spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter krepitev pravne države, sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah, razvojna pomoč, boj proti terorizmu in preprečevanje novačenja, krepitev informacijske varnosti, preprečevanje širjenja orožij za množično uničevanje, tehnologij za njihovo proizvodnjo in sredstev za njihovo dostavo ter krepitev zaupanja na področju nadzora nad konvencionalno oborožitvijo in razorožitev.