Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TAIEX

TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) je instrument EU, ki nudi podporo državam prejemnicam pomoči pri prilagajanju nacionalne zakonodaje zakonodaji EU in njenemu izvajanju. Gre za instrument, ki je vezan na povpraševanje in je narejen po meri prosilcev. Odlika tega instrumenta je razmeroma kratek odzivni čas od trenutka, ko prosilec vloži zaprosilo, do dejanske izvedbe dogodka.
 
Pomoč TAIEX se organizira v treh oblikah:

  • študijski obiski v državi članici EU,
  • misije strokovnjakov držav članic EU v državi prejemnici pomoči,
  • delavnice, organizirane za več prejemnic pomoči  v eni izmed držav prejemnic pomoči ali državi članici EU.

Kdo so prejemnice pomoči TAEIX?

 

Prejemnice pomoči TAIEX so države, ki so upravičene do pomoči v okviru Instrumenta za predpristopno pomoč – IPA (Turčija, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo) in Evropskega sosedskega instrumenta – ENI (Alžirija, Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Egipt, Gruzija, Izrael, Jordanija, Libanon, Libija, Moldova, Maroko, Palestina, Sirija, Tunizija, Ukrajina in Rusija) ter turška skupnost na Cipru.

 
Komu je namenjena pomoč TAIEX?


Pomoč TAIEX je namenjena uslužbencem v javni upravi, na državni ravni; pravosodnim organom in organom kazenskega pregona; parlamentom in javnim uslužbencem, zaposlenim v parlamentarnih in zakonodajnih svetih; predstavnikom socialnih partnerjev, sindikatom in združenjem delodajalcem.

 

TAIEX ne zagotavlja neposredne pomoči civilni družbi, zasebnikom in posameznim podjetjem.

 

Sodelovanje slovenskih strokovnjakov in državnih organov poteka preko nacionalne kontaktne točke za projekte tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (TMIS) in TAIEX ali neposredno med Evropsko komisijo in strokovnjakom oziroma državnim organom.

 

Nacionalna kontaktna točka na podlagi zaprosila Evropske komisije poskuša poiskati ustreznega strokovnjaka oziroma institucijo za izvedbo te vrste tehnične pomoči.

 

Več informacij:
TAIEX – spletna stran Evropske komisije

 

Kontakt:

 

Maja Dimkovski Engelman
t: 01 478 24 55

f: 01 478 21 44
e: maja.dimkovski-engelman(at)gov.si