Skoči na vsebino

EUROVOC

EuroVoc je večjezični tezaver Evropskega parlamenta, ki vsebuje več kot 7000 deskriptorjev z različnih področij delovanja Evropske unije in držav članic. Med drugim se uporablja za indeksiranje dokumentov v dokumentacijskih sistemih institucij EU, pa tudi v spletnih zakonodajnih zbirkah, kot je EUR-Lex. V Sloveniji je bil na podlagi Eurovoca izdelan šifrant vladnega EU-portala.

 

Tezaver je na voljo v 23 uradnih jezikih Evropske unije (angleščini, bolgarščini, češčini, danščini, estonščini, finščini, francoščini, grščini, hrvaščini, italijanščini, latvijščini, litovščini, madžarščini, malteščini, nemščini, nizozemščini, poljščini, portugalščini, romunščini, slovaščini, slovenščini, španščini in švedščini)  ter v jeziku države nečlanice (srbščini).

 

Tezaver EuroVoc ureja Urad za publikacije, ki je v skladu s priporočili W3C in najnovejšimi standardi za geslovnike prešel na uporabo ontologije in semantičnih spletnih tehnologij.

 

Slovenska različica deskriptorjev je bila pripravljena v sodelovanju med Državnim zborom RS, Službo Vlade RS za evropske zadeve in Službo Vlade RS za zakonodajo. Državni zbor Republike Slovenije je pridobil licenco za uporabo tezavra Eurovoc za celotno javno upravo v Republiki Sloveniji. Podjetje Amebis d.o.o., slovenski razvijalec programske opreme na področju jezikovnih tehnologij in elektronskega založništva, pa je zbirko Eurovoc vključilo tudi v izdelek Knjižna polica, ki je na razpolago uslužbencem javne uprave v okviru pregledovalnika podatkovnih zbirk ASP32.

 
Povezava
 
EuroVoc (23 jezikov EU ter srbščina)