Skoči na vsebino

MEDNARODNA ZVEZA ZA SPOMIN NA HOLOKAVST (IHRA)

Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA), katere članica je tudi Slovenija, se ukvarja s spominjanjem, zaznamovanjem in proučevanjem holokavsta.


Vlada RS je februarja 2008 razglasila 27. januar za nacionalni dan spomina na holokavst, s čimer je ravnala v skladu z resolucijo Generalne skupščine OZN 60/7, s katero je bil 27. januar razglašen za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Zaznamovanje tega dne je ena od osrednjih dejavnosti v RS pri ohranjanju spomina na holokavst. Vanj se poleg usklajevalke dejavnosti, Sinagoge Maribor, vključujejo številne druge muzealske, znanstvenoraziskovalne, visokošolske ter druge ustanove, pa tudi osnovne in srednje šole. Pri teh in mnogih spremljevalnih prizadevanjih sta udeležena tudi Judovska skupnost Slovenije in Društvo za judovsko kulturo Isserlein.

 

IHRA je bila ustanovljena kot Projektna skupina za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, spominjanja in raziskovanja holokavsta na pobudo švedskega predsednika vlade Görana Perssona v letu 1998. Temeljni dokument, na podlagi katerega deluje, je Stockholmska deklaracija, sprejeta leta 2000. Namen IHRA je zagotoviti politično in družbeno podporo prizadevanjem za poučevanje o holokavstu, ohranjanje spomina nanj in njegovo proučevanje na nacionalni in mednarodni ravni. Delo IHRA poteka v obliki stalnih delovnih skupin (akademske, izobraževalne, muzejske in skupine za komunikacije) ter v obliki rednih plenarnih srečanj (dvakrat letno).


Slovenija je postala članica IHRA 1. decembra 2011 in od takrat deluje tudi slovenska delegacija pri IHRI, ki jo koordinira Ministrstvo za zunanje zadeve. Delegacija je sestavljena iz vladnih in zunanjih strokovnjakov, ki sodelujejo v različnih delovnih skupinah: akademski, izobraževalni, muzejski skupini in skupini za komunikacije.


IHRA združuje 31 sodelujočih držav (1) in deset držav opazovalk (2) in sedem stalnih mednarodnih partnerjev. Vsako leto marca prevzame predsedovanje ena od držav članic (od marca 2015 do marca 2016 je bila predsedujoča Madžarska, od marca 2016 do marca 2017 predseduje Romunija, od marca 2017 do marca 2018 bo predsedovala Švica). 

 

Ozaveščanje o preteklosti

 

Ozaveščanje o tragični preteklosti, ki vključuje preučevanje le-te in izobraževanje oz. informiranje o zgodovinskih dejstvih je namenjeno osnovnemu cilju, da se prepreči ponovitev tragičnih zgodovinskih dogodkov. Zato Ministrstvo za zunanje zadeve podpira napore za ozaveščanje pod geslom: "NIKOLI VEČ."

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je leta 2013 v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom za šolstvo ter vrsto priznanih akademikov in raziskovalcev s področja holokavsta izvedlo projekt ozaveščanja o holokavstu. V njegovem okviru je bila pripravljena knjižica Neznane sledi, ki je namenjena mladini in se osredotoča na zgodbo o holokavstu na slovenskih tleh. S tiskanimi izvodi knjižice smo oskrbeli osnovne in srednje šole ter splošne knjižnice v Sloveniji.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve tudi podpira izdajanje publikacij, ki osvetljujejo zgodovinska dejstva kot npr. "Slovenski Judje: zgodovina in holokavst", "Porajmos-zamolčani genocid nad Romi". Prav tako podpira projekte ozaveščanja po celi Sloveniji v koordinaciji Sinagoge Maribor kot npr. "Šoa-spominjamo se" in dogodke kot "Festival strpnosti" v Mini Teatru v Ljubljani.

 

Poleg obeleževanja Mednarodnega dneva spomina na holokavst, v Sloveniji od 9. decembra 2015 obeležujemo tudi Mednarodni dan spomina na žrtve genocida, saj smo v istem letu aktivno podprli Resolucijo Združenih narodov o razglasitvi tega mednarodnega dne. 

 

Na poziv IHRE v letu 2016 za kratko predstavitev zgodovinskih dejstev je zunanje ministrstvo posredovalo kratko informacijo v publikaciji IHRE o drugi svetovni vojni

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je v letu 2016 podprlo projekt "Zadnji pričevalci/Guardians of the spoon" z namenom ozaveščanja o nestrpnosti in spominjanja na grozodejstva iz preteklosti. Na spletni strani Guardians of the spoon so na podlagi fotografij in pričevanj izpostavljena prizorišča, kjer so nekoč bila koncentracijska taborišča za Slovence in Slovenke.


Koristne povezave:

 

Mednarodno zavezništvo za spomin na holokavst - IHRA

 

ITF Smernice za poučevanje o holokavstu

 

ITF Dokument EWG – Poučevanje o holokavstu brez prič

 

Mednarodna listina muzejev spomina 

 

Auschwitz Insititue for Peace and Reconciliation

 

(1) Argentina, Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Izrael, Italija, Kanada, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija in ZDA.

 

(2) Albanija, Bolgarija, Makedonija, Moldavija, Portugalska, Turčija, Urugvaj in Salvador. Status stalnih opazovalk imajo tudi mednarodne organizacije OZN, OVSE/ODIHR, SE, UNESCO, Agencija EU za temeljne pravice, ITS (International Traicing Service) in Claims Conference. Z OVSE/ODIHR in Svetom Evrope je bil sklenjen tudi memorandum o soglasju.