Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ČLOVEKOVE PRAVICE V RAZVOJNEM SODELOVANJU IN VARNOSTI

Človekove pravice skupaj z razvojem in varnostjo so ključni stebri Organizacije združenih narodov (OZN). Ni razvoja in varnosti brez spoštovanja človekovih pravic, zato si Slovenija v OZN, EU in Natu prizadeva za vključitev človekovih pravic v obe področji. Zelo aktivna je tudi na področju pravic in zaščite otrok ter enakosti spolov in opolnomočenja žensk.

 

Človekove pravice, zlasti pravice žensk in otrok, so pomemben člen mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Republike Slovenije, saj nanje opozarjajo slovenska zakonodaja in strateški dokumenti s tega področja. Slovenija si v skladu s tem prizadeva, da bi nova razvojna agenda po letu 2015 izbrala pristop, ki temelji na človekovih pravicah. Pri oblikovanju nove agende poudarja enakost spolov ter zaščito in opolnomočenje najbolj ranljivih skupin, kot so otroci in starejši.

 

Na področju varnostne politike si v letu 2015 prizadeva za vključitev človekovih pravic, enakosti spolov ter zaščite žensk in otrok v postopke pregledov, ki potekajo v okviru OZN – pregled mirovnih operacij in pregled varnostne arhitekture. Poleg tega se Slovenija če vrsto let aktivno udeležuje odprtih razprav Varnostnega sveta OZN o otrocih v oboroženih spopadih ter ženskah, miru in varnosti; gre za temi, ki ju odpira tudi na drugih odprtih razpravah ter se z njima ukvarja v okviru skupne varnostne in obrambne politike EU in zadnja leta tudi v Natu.