Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PREDSEDOVANJE V 2018

Slovenija je že ob nastopu drugega mandata v Svetu za človekove pravice leta 2016 najavila interes za mesto predsednika Svetu v letu 2018. Mesto predsednika Sveta je stvar regionalne rotacije na osnovi letnega cikla. V letu 2018 to mesto tretjič od ustanovitve Sveta pripada vzhodnoevropski skupini. Funkcija predsednika Sveta se šteje kot članstvo države, ki je vezano na osebo, izbrano na to funkcijo. Slovenski stalni predstavnik pri Uradu OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc je bil v začetku decembra 2017 formalno izvoljen za predsednika Sveta, enoletni mandat pa je nastopil s 1.1.2018.

 

Z izvolitvijo na mesto predsednika Sveta je Slovenija le še podkrepila svojo aktivno in v mednarodni skupnosti pripoznano delovanje na področju človekovih pravic.

 

Slovenski stalni predstavnik, veleposlanik Vojislav Šuc si bo v vlogi predsednika Sveta prizadeval zlasti za:
 - povečanje učinkovitosti dela tega telesa;
 - krepitev njegovega ugleda in vidnosti ter sodelovanja z drugimi entitetami v sistemu OZN;
 - izboljšanje konstruktivnega vzdušje, dialoga in zaupanja v SČP.

 

V skladu s proceduralnimi pravili predsednik Sveta vodi zasedanja, sklicuje organizacijske sestanke pred vsakim rednim zasedanjem ter, po potrebi, sklicuje informativne sestanke, odloča o sklicu izrednih zasedanj in organizira konzultacije pred vsakim takim zasedanjem, identificira ustreznost kandidatov za posebne postopke in jih predlaga Svetu v potrditev (načeloma na predlog t.i. svetovalne skupine), ipd. Poleg omenjenega je obseg dejavnosti predsednika odvisen tudi od ambicioznosti zastavljenega programa in njegovih prioritet.