Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SKUPNI ZAJEMNI CENTER LJUBLJANA

Državljani tretjih držav, ki potrebujejo schengenski vizum (letališki tranzitni vizum – vizum A in vizum za kratkoročno bivanje – vizum C) za vstop v Francijo, Latvijo, Madžarsko ali Nizozemsko, lahko zanj od 1. 5. 2008 dalje zaprosijo v Skupnem zajemnem centru Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Za izdajanje schengenskih vizumov tako niso več pristojna veleposlaništva navedenih držav v Republiki Sloveniji, pač pa Skupni zajemni center v Ljubljani. Sodelovanje med državami članicami poteka po načelih in pravilih schengenskega zastopanja.


Splošni podatki Skupnega zajemnega centra, CAC, Ljubljana:

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

Konzularna služba

Skupni zajemni center, CAC, Ljubljana

 

Naslov: Šubičeva 10, 1000 Ljubljana    

Telefon: + 386 1 478 2305  

Uradne ure: ponedeljek, sreda, petek od 9h do 12h
        
Več o Skupnem zajemnem centru, CAC, Ljubljana

V okviru Konzularne službe Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije je s 1. majem 2008 kot nova oblika vizumskega poslovanja v Republiki Sloveniji začel delovati Skupni zajemni center – CAC. K sodelovanju v njem so do zdaj pristopile naslednje države članice EU: Madžarska, Kraljevina Nizozemska, Francoska republika in Republika Latvija.

 

To pomeni, da se enotni vizumi (letališki tranzitni vizum – vizum A in vizum za kratkoročno bivanje – vizum C) za vstop vanje ne izdajajo več na predstavništvih teh držav članic, temveč v Skupnem zajemnem centru na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Namen Skupnega zajemnega centra je:

  • državljanom tretjih držav omogočiti lažjo in hitrejšo izvedbo postopkov za pridobitev vizumov za namen kratkoročnega bivanja v državah EU,
  • državam članicam omogočiti racionalizacijo vizumskega poslovanja, saj bo v bližnji prihodnosti v vizumsko poslovanje uvedena obveznost zajema biometričnih podatkov za državljane tretjih držav, s čimer so povezani visoki stroški posamezne države članice.