Skoči na vsebino

SKUPNI ZAJEMNI CENTER LJUBLJANA

Državljani tretjih držav, ki potrebujejo schengenski vizum (letališki tranzitni vizum – vizum A in vizum za kratkoročno bivanje – vizum C) za vstop v Francijo, Latvijo, Madžarsko ali Nizozemsko, lahko zanj od 1. 5. 2008 dalje zaprosijo v Skupnem zajemnem centru Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Za izdajanje schengenskih vizumov tako niso več pristojna veleposlaništva navedenih držav v Republiki Sloveniji, pač pa Skupni zajemni center v Ljubljani. Sodelovanje med državami članicami poteka po načelih in pravilih schengenskega zastopanja.


Splošni podatki Skupnega zajemnega centra, CAC, Ljubljana:

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

Konzularna služba

Skupni zajemni center, CAC, Ljubljana

 

Naslov: Šubičeva 10, 1000 Ljubljana    

Telefon: + 386 1 478 2305  

Uradne ure: ponedeljek, sreda, petek od 9h do 12h
        
Več o Skupnem zajemnem centru, CAC, Ljubljana

V okviru Konzularne službe Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije je s 1. majem 2008 kot nova oblika vizumskega poslovanja v Republiki Sloveniji začel delovati Skupni zajemni center – CAC. K sodelovanju v njem so do zdaj pristopile naslednje države članice EU: Madžarska, Kraljevina Nizozemska, Francoska republika in Republika Latvija.

 

To pomeni, da se enotni vizumi (letališki tranzitni vizum – vizum A in vizum za kratkoročno bivanje – vizum C) za vstop vanje ne izdajajo več na predstavništvih teh držav članic, temveč v Skupnem zajemnem centru na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Namen Skupnega zajemnega centra je:

  • državljanom tretjih držav omogočiti lažjo in hitrejšo izvedbo postopkov za pridobitev vizumov za namen kratkoročnega bivanja v državah EU,
  • državam članicam omogočiti racionalizacijo vizumskega poslovanja, saj bo v bližnji prihodnosti v vizumsko poslovanje uvedena obveznost zajema biometričnih podatkov za državljane tretjih držav, s čimer so povezani visoki stroški posamezne države članice.