Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DOVOLJENJE ZA PREBIVANJE

Dovoljenje za prebivanje pomeni dovoljenje za vstop v Republiko Slovenijo in prebivanje za določen čas in določen namen, ki je predpisan v Zakonu o tujcih. Dovoljenje za prebivanje morajo pridobiti vsi tujci, ki bodo v Sloveniji zaposleni, tuji študenti, prostovoljci itd.
 
Prvo dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji se vam lahko izda le kot enotno dovoljenje za začasno prebivanje. Prošnjo za izdajo prvega dovoljenja za začasno prebivanje morate vložiti pri diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini oz. na pristojni upravni enoti v Republiki Sloveniji. Ob izpolnjevanju vseh pogojev upravna enota izda dovoljenje za prvo začasno prebivanje in ga pošlje diplomatskemu predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini, kjer vam ga tudi vročijo. Prvo dovoljenje za začasno prebivanje je treba pridobiti pred vstopom v državo, razen v izjemnih primerih, ki so določeni z zakonom.

 

Izdaja dovoljenj za prebivanje je v pristojnosti upravnih enot. Več informacij na www.infotujci.si.