Skoči na vsebino

ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo.

 

Visa Waiver Program (VWP) omogoča državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja do 90 dni vizuma ne potrebujejo.


Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa. 


V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati. 
 
Electronic System for travel Authorization (ESTA)
Od 2010 je za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene za potnike vseh držav, vključenih v Visa Waiver Program (VWP), obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA). Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani.
Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA - več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.

 

Svetujemo, da registracijo opravite le prek spletne strani https://esta.cbp.dhs.gov, kot uradne spletne strani ameriških imigracijskih oblasti. Taksa za registracijo znaša 14 USD. Če vam kdo skuša zaračunati višjo takso, je to lažna spletna stran in se lahko zgodi, da pridobljena ESTA ne bo veljavna.
 
Spremenjeni pogoji uporabe Visa Waiver programa: 


Spremembe programa so začele veljati 21.1.2016.

Osebe, ki so po  1.3.2011 potovale v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, v ZDA ne morejo več potovati na podlagi programa Visa Waiver, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. 


Spremembe so se začele izvajati 21.1.2016, zato vsem, ki nameravajo potovati v ZDA svetujemo, da se za podrobnejše informacije pravočasno obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali morda potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.


Posameznikom, ki so v preteklosti ESTA že pridobili in sodijo v eno od zgoraj naštetih kategorij, bodo ameriške oblasti posredovale elektronsko sporočilo o preklicu ESTA.

 

Nova ureditev VWP predvideva tudi določene izjeme od vizumske obveznosti. Iz omenjene prepovedi so izvzete osebe, ki so bile v teh štirih državah kot pripadniki oboroženih sil ali državni uslužbenci. Dodatno pa ameriške oblasti lahko izvzamejo tudi  posameznike, ki so bili  v te države  napoteni v okviru mednarodnih organizacij, humanitarnih nevladnih organizacij, ter novinarji in poslovneži, ki so v tem času tja potovali z legitimnim namenom (pri Iranu velja taka izjema le za poslovneže, ki so tja potovali po doseženem dogovoru o jedrskem programu julija 2015). 

 

Od 19.2.2016 dalje so spremenjeni pogoji potovanja v ZDA tudi za osebe, ki so po 1.3.2011 potovale v Libijo, Somalijo ali Jemen. Za te osebe velja, da v ZDA ne morejo več potovati na podlagi  programa Visa Waiver, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. Morebitno dvojno državljanstvo Somalije, Libije ali Jemna ni ovira za potovanje v ZDA v okviru Visa Waiver Programa.

 

Možne izjeme predstavljajo tisti, ki so v navedenih treh državah bili kot predstavniki mednarodnih ali regionalnih organizacij, kot uradnih predstavnikov humanitarnih organizacij oziroma kot novinarji poročevalci.

 

Svetujemo, da tisti, ki sodijo v katero od teh  kategorij, pri Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani preverijo, ali zanje obstaja vizumska obveznost.

 

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, zato vsem tistim, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot, svetujemo še, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.

 

Nekaj splošnih  informacij o programu ESTA: 
- vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom 
- prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista.
- če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna 


Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma. 


Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov.

 

Vizo potrebujejo imetniki diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev. Vlogo za vizum potrebno izpolniti v elektronski obliki (obrazec vloge (DS 160) je dosegljiv na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani .


V spornih skrbniških primerih se priporoča, da imajo otroci, ki potujejo v spremstvu enega starša, overjeno dovoljenje drugega starša.

   

Državljani Združeih držav Amerike ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Tujci, ki živijo v Združenih državah Amerike, lahko za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na:

Generalnem Konzulatu Republike Avstrije v Los Angelesu:

11859 Wilshire Boulevard, Suite 501,

Los Angeles, California 90025

Tel:  (+1/310) 44 49 310

        (+1/310) 47 34 721

Faks: (+1/310) 47 79 897

E-mail: los-angeles-gk(at)bmaa.gv.at

Internet: www.aussenministerium.at/losangeles

              www.austria-la.org

 

Pristojno za: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Havaji, Idaho, Montana, Nevada, Nova Mehika, Oregon, Utah, Washington, Wyoming, Pacifiški otoki (pod upravo Združenih držav Amerike)

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum 


V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije, zahteva dodatno dokumentacijo.

Na vrh

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

 

Na vrh

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

V Las Vegasu (zvezna država Nevada) je 1. oktobra 2017 zvečer po lokalnem času na koncertu pred igralnico hotela Mandalay Bay prišlo do streljanja. Po podatkih ameriških oblasti je umrlo 59 ljudi, več sto je bilo ranjenih. Med žrtvami strelskega napada po do zdaj znanih podatkih zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov. Slovenskim državljanom svetujemo, da se izognejo temu predelu mesta in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Prav tako svetujemo, da se državljani, ki potujejo v Las Vegas, pri letalskemu operaterju pozanimajo o morebitnih preusmeritvah leta. Lasvegaška mestna policija je odprla tudi namensko telefonsko številko (+1 866 535 5654), na katero lahko pokličejo osebe, ki so v skrbeh ali pogrešajo svoje bližnje ali prijatelje, ki so bili v tistem času na območju okoli hotela Mandalay Bay.

 

Do 31.8.2017 je tropska nevihta Harvey zahtevala več kot 30 življenj, več tisoč ljudi so namestili v zatočišča. Najbolj sta prizadeti ameriški zvezni državi Teksas in Louisiana, predvsem predeli vzhodno od teksaške prestolnice Houston.
V bližini Houstona vladajo izredne razmere, zato slovenske državljane, ki potujejo v ta predel ZDA, opozarjamo, da spremljajo razmere v kraju bivanja ter upoštevajo napotke varnostnih organov. V primeru, da potrebujejo konzularno pomoč, lahko kontaktirajo Veleposlaništvo RS v Washingtonu na telefonsko številko: T: 00 12 02 413 46 09.

 

Sezona orkanov v ZDA običajno trajala od junija do novembra, ponavadi najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike (Florida, Mehiški zaliv do Alabame, Louisiane, Mississippija in Texasa) (več informacij na naslednji povezavi: http://www.nhc.noaa.gov/).

 

ZDA so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

 

Center za nalezljive bolezni (CDC) ZDA opozarja, da se na območju Miamija na Floridi pojavlja virus Zika, ki se tudi lokalno prenaša. Osebam, predvsem nosečnicam, odsvetujemo potovanja v središče Miamija in priporočamo pozornost na nadaljnja morebitna opozorila glede širjenja virusa.

 

Slovenija in ZDA sta pogodbenici različnih konvencij, ki urejata cestni promet in priznavanje vozniških dovoljenj. Slovenija je pogodbenica Konvencije o cestnem prometu iz leta 1968, ZDA pa Konvencije o cestnem prometu iz leta 1949. Imetniki slovenskih vozniških dovoljenj, ki želijo v ZDA najeti avtomobil in/ali voziti, se zato lahko srečajo z določenimi težavami: zaradi nepriznavanja dovoljenj v ZDA se ob policijski kontroli lahko znajdejo v prekrškovnem postopku, v nekaterih zveznih državah (npr. Massachusetts) s slovenskim vozniškim dovoljenjem ni mogoče niti najeti avtomobila. Svetujemo, da pred najemom vozila preverite pogoje glede vozniškega dovoljenja za vožnjo izposojenih vozil.

 

Dejansko izvajanje ureditve se v praksi po zveznih državah razlikuje. Mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga izdaja AMZS, zgoraj opisanih možnih zapletov ne rešuje, saj veljavnost osnovnega vozniškega dovoljenja ni priznana.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje z maksimalnim kritjem, saj so stroški zdravstvenih storitev izredno visoki. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.  

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

  

Splošno obvestilo o nevarnosti terorizma

Na vrh

KONTAKTI

Naša predstavništva

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu D.C.

2410 California Street, N.W.

Washington, D.C. 20008

Združene države Amerike

T: (+) 1 202 386 66 10

SLO: (01) 478 6551
F: (+) 1 202 386 66 33

E: sloembassy.washington(at)gov.si

WWW: http://washington.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Mehika, Združene države Amerike

Nj. eksc. Stanislav Vidovič, veleposlanik

 

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Združenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor

New York, N.Y. 10017

USA

T: (+) 1 212 370 30 07

SLO: (01) 478 6587

F: (+) 1 212 370 18 24

E: slomission.newyork(at)gov.si
WWW: http://newyork.predstavnistvo.si

Nj. eksc. ga. Darja Bavdež Kuret, veleposlanica

 

Generalni konzulat Republike Slovenije

1100 Superior Avenue
Suite 720

Cleveland, OH 44114

USA

T: (+) 1 216 771 70 10

SLO: (01) 478 6597

F: (+) 1 216 771 77 01

E: sloconsulate.cleveland(at)gov.si
WWW: http://cleveland.konzulat.si

g. Andrej Gregor Rode, generalni konzul

Konzularno območje:
Države Ohio, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Minnesota, Iowa, llinois, Indiana, Missouri, Colorado.

 

Konzulat Republike Slovenije

1601 Wewatta Street

Suite 900

Denver, CO 80202

T: + 1 303 899 7328
F: +1 303 899 7333
E: lucky.vidmar(at)gmail.com 

g. Srečko Vidmar, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

1501 Calais Drive, Miami Beach, Florida 33141

Združene države Amerike

T: (+) 1 305 868 9635

E: gchan(at)stu.edu

dr. Gregory S. Chan, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

900 Fort Street Mall, Suite 920
Honolulu, HI 96813

USA

T: (+) 1 808 544 32 03

F: (+) 1 808 545 57 12

E: zapz(at)campbellestate.com

g. Ronald Joseph Zlatoper, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

354 Pine Street, Third Floor

San Francisco, CA 94104

USA

T: (+) 1 415 989 1800

F: (+) 1 415 651 3618

E: tjb(at)brandilaw.com

g. Thomas J. Brandi, častni konzul  

 

Konzulat Republike Slovenije

400 Colony Square,

Suite 200,

Atlanta, GA 30361

USA

T: (+) 1 404 881 28 12

F: (+) 1 404 881 28 13

E: psteinfeld(at)bellsouth.net

g. Paul N. Steinfeld, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

6521 Wenonga Terrace,
Mission Hills, KS 66208
USA
T: + 1 913 236 4661

F: + 1 913 236 4357

E: koval(at)kc.rr.com
ga. Barbara K. Nelson, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije

Slovenian Cultural Center,

14252 Main Street
Lemont, Illinois 60439

USA
T:  +1 708 204 4390

E: slovenianconsul.chicago@gmail.com
dr. John P. Vidmar, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

4801, Westover Terrace

Knoxville, Tennessee 37914

USA
T:  +1 865 524 9954

E: lpulsiph(at)comcast.net

dr. Lydia Mihelič Pulsipher, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije
17101 Michigan Avenue
Dearborn, Detroit Metropolitan Area, Michigan 48126
USA
T: +1 313 436 8610
F: +1 313 436 8617 
E: sloveniaconsulmi(at)ghafari.com

g. Yousif B. Ghafari, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije
940 Orchard Lane
St. Paul, MN 55113
T: + 1 651 490 7636
F: + 1  651 490 0452
E: mirotekinc(at)gmail.com

g. Miro Medved, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

2000 Technology Drive

Pittsburgh, PA 15219

T: + 1 412 805 5010

F: + 1 412 687 2791

E: Petram77(at)gmail.com

ga. Petra Mitchell, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije

28 Liberty Street, 44th Floor

New York, NY 10005

ZDA

T: +1 646 650 5081

GSM: +1 917 699 0306

E: slovenia.nynj(at)gmail.com 

g. Erik Horvat, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

11300 Kingsworthy Ln

Houston, TX 77024

T: + 1 713 977 0354

E: sloconsulhouston(at)gmail.com  

ga. Sandra Prat Wilkens, častna konzulka

 

Tuja predstavništva

Veleposlaništvo Združenih držav Amerike

Prešernova cesta 31

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 200 55 00

F: (+) 386 1 200 55 55

E: usembassyljubljana(at)state.gov

WWW: http://slovenia.usembassy.gov/

Nj. eksc. g. Brent Robert Hartley, veleposlanik

 

 

Diplomatska predstavništva držav članic EU

 

Na tej povezavi je dostopen seznam predstavništev držav članic EU v izbrani državi.