Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo.

 

Morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP), ki omogoča državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja do 90 dni vizuma ne potrebujejo. V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati. 


Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa. 

 
Electronic System for travel Authorization (ESTA)
Od 2010 je za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene za potnike vseh držav, vključenih v Visa Waiver Program (VWP), obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA). Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani.
Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA - več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.

 

Svetujemo, da registracijo opravite le prek spletne strani https://esta.cbp.dhs.gov, kot uradne spletne strani ameriških imigracijskih oblasti. Taksa za registracijo znaša 14 USD. Če vam kdo skuša zaračunati višjo takso, je to lažna spletna stran in se lahko zgodi, da pridobljena ESTA ne bo veljavna.
 
Spremenjeni pogoji uporabe Visa Waiver programa: 


Spremembe programa so začele veljati 21.1.2016.

Osebe, ki so po  1.3.2011 potovale v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, v ZDA ne morejo več potovati na podlagi programa Visa Waiver, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. 


Spremembe so se začele izvajati 21.1.2016, zato vsem, ki nameravajo potovati v ZDA svetujemo, da se za podrobnejše informacije pravočasno obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali morda potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.


Posameznikom, ki so v preteklosti ESTA že pridobili in sodijo v eno od zgoraj naštetih kategorij, bodo ameriške oblasti posredovale elektronsko sporočilo o preklicu ESTA.

 

Nova ureditev VWP predvideva tudi določene izjeme od vizumske obveznosti. Iz omenjene prepovedi so izvzete osebe, ki so bile v teh štirih državah kot pripadniki oboroženih sil ali državni uslužbenci. Dodatno pa ameriške oblasti lahko izvzamejo tudi  posameznike, ki so bili  v te države  napoteni v okviru mednarodnih organizacij, humanitarnih nevladnih organizacij, ter novinarji in poslovneži, ki so v tem času tja potovali z legitimnim namenom (pri Iranu velja taka izjema le za poslovneže, ki so tja potovali po doseženem dogovoru o jedrskem programu julija 2015). 

 

Od 19.2.2016 dalje so spremenjeni pogoji potovanja v ZDA tudi za osebe, ki so po 1.3.2011 potovale v Libijo, Somalijo ali Jemen. Za te osebe velja, da v ZDA ne morejo več potovati na podlagi  programa Visa Waiver, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. Morebitno dvojno državljanstvo Somalije, Libije ali Jemna ni ovira za potovanje v ZDA v okviru Visa Waiver Programa.

 

Možne izjeme predstavljajo tisti, ki so v navedenih treh državah bili kot predstavniki mednarodnih ali regionalnih organizacij, kot uradnih predstavnikov humanitarnih organizacij oziroma kot novinarji poročevalci.

 

Svetujemo, da tisti, ki sodijo v katero od teh  kategorij, pri Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani preverijo, ali zanje obstaja vizumska obveznost.

 

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, zato vsem tistim, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot, svetujemo še, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.

 

Nekaj splošnih  informacij o programu ESTA: 
- vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom 
- prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista.
- če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna 


Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma. 


Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov.

 

Vizo potrebujejo imetniki diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev. Vlogo za vizum potrebno izpolniti v elektronski obliki (obrazec vloge (DS 160) je dosegljiv na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani .


V spornih skrbniških primerih se priporoča, da imajo otroci, ki potujejo v spremstvu enega starša, overjeno dovoljenje drugega starša.

   

Državljani Združeih držav Amerike ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Tujci, ki živijo v Združenih državah Amerike, lahko za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na:

Generalnem Konzulatu Republike Avstrije v Los Angelesu:

11859 Wilshire Boulevard, Suite 501,

Los Angeles, CA 90025

Združene države Amerike

Tel:  (+1/310) 44 49 310

        (+1/310) 47 34 721

Faks: (+1/310) 47 79 897

E-mail: los-angeles-gk(at)bmaa.gv.at

Internet: www.aussenministerium.at/losangeles

              www.austria-la.org

 

Pristojno za: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Havaji, Idaho, Montana, Nevada, Nova Mehika, Oregon, Utah, Washington, Wyoming, Pacifiški otoki (pod upravo Združenih držav Amerike)

 

Lokalno usklajena spremljajoča dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za vizum 


V vizumskih postopkih se lahko v posameznih primerih, poleg lokalno usklajene spremljajoče dokumentacije, zahteva dodatno dokumentacijo.

 

 

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Sezona orkanov v ZDA običajno traja od junija do novembra, ponavadi najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike (Florida, Mehiški zaliv do Alabame, Louisiane, Mississippija in Texasa) (več informacij na naslednji povezavi: http://www.nhc.noaa.gov/).

 

Center za nalezljive bolezni (CDC) ZDA opozarja, da se na območju Miamija na Floridi pojavlja virus Zika, ki se tudi lokalno prenaša. Osebam, predvsem nosečnicam, odsvetujemo potovanja v središče Miamija in priporočamo pozornost na nadaljnja morebitna opozorila glede širjenja virusa.

 

Priznavanje vozniških dovoljenj: Od avgusta 2017 sta Slovenija in ZDA sta pogodbenici iste konvencije, ki ureja cestni promet in priznavanje vozniških dovoljenj. Slovenija je nasledila tudi Konvencijo o cestnem prometu iz leta 1949, tako da sedaj obstaja pravna podlaga za medsebojno priznavanje vozniških dovoljenj. Vozniki poleg nacionalnega vozniškega dovoljenja potrebujejo tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Opozarjamo sicer, da gre za precej novo situacijo, s katero mogoče niso seznanjeni povsod po ZDA. Svetujemo, da pred najemom vozila preverite pogoje glede vozniškega dovoljenja za vožnjo izposojenih vozil.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje z maksimalnim kritjem, saj so stroški zdravstvenih storitev izredno visoki. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.  

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

  

Splošno obvestilo o nevarnosti terorizma

 

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije

1601 Wewatta Street

Suite 900

Denver, CO 80202

Združene države Amerike

T: + 1 303 899 7328
F: +1 303 899 7333
E: lucky.vidmar(at)gmail.com 

g. Srečko Vidmar, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

1501 Calais Drive

Miami Beach, FL 33141

Združene države Amerike

T: (+) 1 305 868 9635

E: gchangroup(at)gmail.com

dr. Gregory S. Chan, častni konzul

 

 

 

Konzulat Republike Slovenije

4479 Kolohala Street

Honolulu, HI 96816

Združene države Amerike

T: (+) 1 808 544 32 03

F: (+) 1 808 545 57 12

E: zapz(at)campbellestate.com

g. Ronald Joseph Zlatoper, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

354 Pine Street, Third Floor

San Francisco, CA 94104

Združene države Amerike

T: (+) 1 415 989 1800

F: (+) 1 415 651 3618

E: tjb(at)brandilaw.com

g. Thomas J. Brandi, častni konzul  

 

Konzulat Republike Slovenije

100 Inman Circle NE, 

Atlanta, GA 30309

Združene države Amerike

T: (+) 1 404 408 6415

E: psteinfeld(at)bellsouth.net

g. Paul N. Steinfeld, častni konzul

 

 

Konzulat Republike Slovenije

6521 Wenonga Terrace,
Mission Hills, KS 66208
Združene države Amerike
T: + 1 913 236 4661

F: + 1 913 236 4357

E: koval(at)kc.rr.com
ga. Barbara K. Nelson, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije

Slovenian Cultural Center,

14252 Main Street
Lemont, IL 60439

Združene države Amerike
T:  +1 708 204 4390

E: slovenianconsul.chicago@gmail.com
dr. John P. Vidmar, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

4801, Westover Terrace

Knoxville, TN 37914

Združene države Amerike
T:  +1 865 524 9954

E: lpulsiph(at)comcast.net

dr. Lydia Mihelič Pulsipher, častna konzulka

 

 

Konzulat Republike Slovenije
17101 Michigan Avenue
Dearborn, MI 48126
Združene države Amerike
T: +1 313 436 8610
F: +1 313 436 8617 
E: sloveniaconsulmi(at)ghafari.com

g. Yousif B. Ghafari, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije
940 Orchard Lane
St. Paul, MN 55113

Združene države Amerike
T: + 1 651 490 7636
F: + 1  651 490 0452
E: mirotekinc(at)gmail.com

g. Miro Medved, častni konzul

 

 

Konzulat Republike Slovenije

2000 Technology Drive

Pittsburgh, PA 15219

Združene države Amerike

T: + 1 412 805 5010

F: + 1 412 687 2791

E: Petram77(at)gmail.com

ga. Petra Mitchell, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije

112 South 1st Street

Brooklyn, NY 11249

Združene države Amerike

T: +1 917 699 0306

E: slovenia.nynj(at)gmail.com 

g. Erik Horvat, častni konzul

 

 

Konzulat Republike Slovenije

11300 Kingsworthy Ln

Houston, TX 77024

Združene države Amerike

T:  + 1 713 278 1366
F:  + 1 713 977 9464

E: sloconsulhouston(at)gmail.com  

ga. Sandra Prat Wilkens, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije

5405 NE 74th St.
Seattle, WA 98115

Združene države Amerike

T: + 1 206 543 5588

E: mbiggins(at)uw.edu

g. Michael Biggins, častni konzul

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu D.C.

2410 California Street, N.W.

Washington, D.C. 20008

Združene države Amerike

T: (+) 1 202 386 66 01

SLO: (01) 478 6551
F: (+) 1 202 386 66 33

E: sloembassy.washington(at)gov.si

WWW: http://washington.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Mehika, Združene države Amerike

Nj. eksc. mag. Stanislav Vidovič, veleposlanik

 

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Združenih narodih

630 Third Avenue, 20th Floor

New York, N.Y. 10017

Združene države Amerike

T: (+) 1 212 370 30 07

SLO: (01) 478 6587

F: (+) 1 212 370 18 24

E: slomission.newyork(at)gov.si
WWW: http://newyork.predstavnistvo.si

Nj. eksc. ga. Darja Bavdež Kuret, veleposlanica

 

Generalni konzulat Republike Slovenije

1100 Superior Avenue
Suite 720

Cleveland, OH 44114

Združene države Amerike

T: (+) 1 216 771 70 10

SLO: (01) 478 6597

F: (+) 1 216 771 77 01

E: sloconsulate.cleveland(at)gov.si
WWW: http://cleveland.konzulat.si

g. Andrej Gregor Rode, generalni konzul

Konzularno območje:
Ohio, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Minnesota, Iowa, llinois, Indiana, Missouri, Colorado

 

 

Tuja predstavništva

Veleposlaništvo Združenih držav Amerike

Prešernova cesta 31

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 200 55 00

F: (+) 386 1 200 55 55

E: usembassyljubljana(at)state.gov

WWW: https://www.embassy-worldwide.com/embassy/u-s-embassy-in-ljubljana-slovenia/

gospa Susan K. Falatko, začasna odpravnica poslov