Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

AVSTRALIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum.

 

Dogovor o programu delovnih počitnic

Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Vlado Avstralije o programu delovnih in počitniških vizumov  je stopil v veljavo 1. 1. 2016.

 

Informacije glede pridobitev delovnega in počitniškega vizuma za Avstralijo so na voljo na internetni strani Oddelka za migracijo in zaščito meje Avstralije

 

Slovenski državljani, ki izpolnjujejo v Dogovoru naštete pogoje, bodo lahko za avstralski vizum zaprosili na Veleposlaništvu Avstralije v Berlinu


Eden od pogojev za izdajo vizuma je tudi predložitev izjave/pisma Ministrstva za zunanje zadeve RS, da slovenski državljan izpolnjuje zahtevane pogoje. Zainteresirani državljani Slovenije lahko pismo  pridobijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, Šubičeva 10, v času uradnih ur (pon. 9 - 12, sre. 9 - 12, 14 - 16, pet. 9 - 12). Predložiti morajo dokazilo o končanem visokošolskem študiju ali potrdilo visokošolske organizacije, da so končali vsaj dva letnika študija. Poleg tega morajo predložiti potrdilo o nekaznovanju in dokazilo o funkcionalnem znanju angleščine. Informacijo o potrebnem dokazilu, kaj šteje za funkcionalno zanje angleščine, lahko najete na navedeni spletni strani avstralskega veleposlaništva v Berlinu pod zavihkom Visa applications - Who could get this visa.

 

Za pridobitev pisma je potrebno izpolniti naslednjo vlogo: Vloga za izdajo potrdila - Avstralija

 

Program je omejen na izdajo 200 vizumov letno zaradi česar bo ministrstvo sprejelo le prvih 200 vlog, ki izpoljujejo osnovne pogoje, kot so navedeni v dogovoru.

 

Vsi, ki so v Avstraliji v okviru programa delovnih počitnic, lahko zaprosijo še za dodatno leto bivanja v Avstraliji, če izpolnjujejo zahtevane pogoje. Več o tem si  lahko preberete na:

https://www.immigrationgurus.com.au/work-holiday-462-visa-visa-extension/

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/462

 

1. 12. 2016 je bil sprejet in bo predvidoma 1. 7. 2017 uveden 15 % davek na zaslužek udeležencev programa delovnih počitnic (backpackers tax). Več o tem si lahko preberete na:

http://sjm.ministers.treasury.gov.au/media-release/126-2016/

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

S 1. 9. 2015 je Avstralija ukinila vizumske nalepke. Vizumski režim ostaja v veljavi. Izdaja vizuma poteka elektronsko. Več informacij si lahko pridobite na naslednji povezavi www.border.gov.au/aboutyourvisa ali preko e-pošte label.reduction(at)border.gov.au.

 

Avstralska vlada je 27.10.2008 uvedla nov spletni vizumski sistem t.i. »eVisitors«, ki se nanaša na državljane držav članic EU in na državljane nekaterih drugih evropskih držav.

 

Državljani držav članic EU lahko za vizum za vstop v Avstralijo zaprosijo preko spletnega vizumskega sistema imenovanega »eVisitors«.


Vlogo za turističen ali posloven obisk se lahko vloži preko spletnega naslova: www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm

 

»eVisitor« sistem je prost plačila vizumske takse in omogoča več vstopov v Avstralijo v skupnem obdobju enega leta (vsak obisk lahko traja največ tri mesece).


Prosilec običajno kmalu po oddaji elektronske vloge v svoj elektronski nabiralnik prejme obvestilo o odobritvi vstopa v Avstralijo.


Kljub temu priporočamo, da za vizum zaprosite najmanj 14 dni pred nameravanim potovanjem. Ob prihodu v Avstralijo mejni organi v potni list vtisnejo vstopni žig in nanj zapišejo številko elektronske odobritve oziroma vizuma.

 

Za pisne vizumske vloge, ki so vložene neposredno na avstralskih predstavništvih v tujini, se plača taksa v višini 75 AUD.

 

Od 01.11.2005 slovenski državljani ne potrebujejo letališkega tranzitnega vizuma za postanke do 8 ur.

 

Pri urejanju migracijskih dokumentov za bivanje/delo/študij v Avstraliji se pojavljajo nekaterapodjetja, ki strankam ponujajo lažne storitve. Po informacijah si lahko vsak posameznik za bivanje, študij in/ali delo v Avstraliji uredi vse postopke samostojno (brez posredovanja migracijskih agentov), in sicer preko veleposlaništva Avstralije na Dunaju.

 

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani avstralskega Urada za migracijo in zaščito meja.

 

 

Državljani Avstralije ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

 

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Avstralija je s 1. majem 2013 priznala slovenska vozniška dovoljenja za "izkušene voznike", ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno ali začasno prebivališče v Avstraliiji. To pomeni, da lahko vsi vozniki, ki so dopolnili 25 let starosti ali več in imajo veljavno slovensko vozniško dovoljenje (za avto ali motor, se pravi, Class C in Class R) ter ustrezni dokument o istovetnosti s strani države ali teritorija, v kateri prebivajo, zamenjajo svoje slovensko vozniško dovoljenje za avstralsko brez dodatnega opravljanja teoretičnega in praktičnega preizkusa znanja vožnje.

 

Turisti in drugi gosti, ki bodo iz Slovenije obiskali Avstralijo na podlagi trimesečne turistične vize, bodo lahko v tem času uporabljali svoja slovenska vozniška dovoljenja. Ker običajno slovensko vozniško dovoljenje ni v angleškem jeziku, si mora voznik priskrbeti dodatno slovensko Mednarodno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku ali overjen prevod svojega vozniškega dovoljenja. Še več informacij si lahko pridobite na spletni strani Austroad-a: www.austroads.com.au/driver-licences/overseas-driver-lincences.


Svetujemo kopanje le v območjih, označenih z zastavicami (ta področja so pod nadzorom reševalcev iz vode) in odsvetujemo samostojno kopanje.

 

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstvenozavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije
Level 1
Railway Pde Burwood

Sydney
NSW Australia
T: +61 2 9715 4701

GSM: +61 419 215 255
F: +61 2 9715 4801
E: slovenian.consulate.nsw(at)gmail.com
g. Anthony Tomažin, častni konzul

g. Marko John Stariha, častni vicekonzul

 

Konzulat Republike Slovenije 
Branwhite Street, 19
5023 Findon
South Australia
T: +61 8 8268 4152
E: slovenian.consulate.sa(at)gmail.com

g. Jadran Vatovec, častni konzul

 

 

 

 

 

Konzulat Republike Slovenije
PO Box 3448

Caloundra QLD 4551
Australia 
T: +61 7 5438 1881
E: slovenian.consulate.qld(at)gmail.com

ga. Nevenka Golc-Clarke, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije
12 The Esplanade South
Geelong VIC 3220
T:+61 455 532 006
E: slovenian.consulate.vic(at)gmail.com
g. Eddy Alojz Kontelj, častni konzul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije 
26 Akame Circuit
O'Malley 2606 ACT

Canberra
Avstralija

T: + 61 2 6290 0000

F: +61 2 6290 0619

E: sloembassy.canberra(at)gov.si
WWW: canberra.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Avstralija, Nova Zelandija, Indonezija, Malezija

Nje. eksc. Jurij Rifelj, veleposlanik

 

  

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Avstralije

Mattiellistrasse 2-4

A-1040 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 506 740

F: (+) 43 1 506 74 185

E: Vienna.Embassy@dfat.gov.au

Splet: www.austria.embassy.gov.au

Nj. eksc. dr. Brendon Charles Hammer, veleposlanik

 

Konzulat Avstralije

Železna cesta 14

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 234 86 75

F: (+) 386 1 234 86 76

E: austral.cons.sloven(at)siol.net

g. Viktor Baraga, častni konzul