Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PERU

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Peru vizuma ne potrebujejo.

Vizumi za poslovna potovanja in študij ostajajo še naprej obvezni.

 

Slovenski državljani za vstop v dražvo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi. 

 

Državljani Peruja ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Tujci, ki živijo v Peruju, za vizum za vstop v Republiko Slovenijo zaprosijo na  Veleposlaništvu Republike Avstrije v Peruju.

 

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Večina potovanj poteka brez težav, kljub temu svetujemo pozornost, še posebno v Limi, Cuscu, Arequipi in drugih večjih mestih, kjer je stopnja kriminala visoka.
 
Območja, kjer je potrebna pazljivost zaradi visoke stopnje kriminala so: v Limi, še posebno na obrobju mesta, v starem delu mesta in v predelu pristanišča (Callao). Odsvetujemo, da te  predele obiščete v večernih urah. Popotnikom svetujemo prenočevanje v hotelih, ki se nahajajo v naselju San Isidro ali Miraflores, kjer je varnost na zadovoljivi ravni.
 
Popotnikom na splošno svetujemo previdnost pri potovanju po mestu in uporabo le uradnih taksijev. Lahko se namreč zgodi, da voznik lažnega taksija oropa potnike v taksiju. Še posebno pozornost svetujemo pri prihodu na mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi, kjer delujejo lažni taksisti in tatovi, ki se izdajajo za turistične operaterje. Če potrebujete taksi, uporabite taksi ene od treh uradnih taksi družb, ki se nahajajo na letališču.
 
Poleg Lime svetujemo posebno pozornost tudi v Cuscu, Machu-Picchu, v naravnem rezervatu Paracas in na arheološkem nahajališču Chan-Chan (Trujillo).

Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

 

Nekatera majhna letala, ki se uporabljajo za ogled črt Nazco, so slabo vzdrževana in prihaja do nesreč, zato popotnikom odsvetujemo uporabo teh letal.
 
Zaradi občasnih lokalnih protestov lahko pride do blokad cest, železniških in letalskih povezav.
 
Droge, organiziran kriminal in terorizem so povezani. Večja varnostna tveganja obstajajo v regijah, kjer gojijo in pridelujejo koko, in sicer v krajih Alto Huallaga, Aguaytia, Apurimac-Ene in Mantaro. Teroristična skupina Sendero luminoso je aktivna vzdolž pohodniške poti do kraja Espiritu Pampa v regiji Cusco.
 
Iz varnostnih razlogov je v določenih krajih v veljavi izredno stanje. V teh krajih oborožene sile skupaj s policijo skrbijo za red in mir. Če načrtujete obisk kraja, v katerem veljajo izredne razmere, svetujemo, da upoštevate navodila vojske in drugih uradnih oseb.

 

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo nedovoljenim drogam. Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne in se močno razlikujejo od evropskih.
 
Svetujemo, da prtljago sami zapakirate in da je ne pustite brez nadzora. Svetujemo tudi, da ne nosite ničesar namesto nekoga drugega čez carinsko kontrolo. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvoziti iz države.

 

Podrobne informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

 

Konzulat Republike Slovenije

Marconi 210

San Isidro

Lima 27, Peru

T: + (51 1) 202 5018

E: konzul.slovenija(at)gmail.com 

g. Francisco José Srebot Márquez, častni konzul

 

 

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Argentina 

 

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Peru

Mahlerstrasse 7/22,

1010 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 713 43 77 11

E: embajada(at)embaperu.at

T: (+) 43 1 713 4377 12

E: consular(at)embaperu.at

Nj. eksc. gospod Eric Anderson Machado, veleposlanik

 

Konzulat Republike Peru

Cesta v Mestni log 55

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 429 31 39

F: (+) 386 1 429 31 40

E: peter.ilgo(at)siol.net

g. Peter Ilgo, častni konzul