Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MEHIKA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Mehiko vizuma ne potrebujejo.

Na podlagi brezvizumskega režima lahko v državi ostanejo do 6 mesecev. Potni list mora biti ob vstopu v Mehiko veljaven še najmanj 6 mesecev.

 

Državljani Mehike za vstop v Slovenijo do 90 dni vizuma ne potrebujejo.

 

Za izdajo vizumov (državljanom drugih držav) je pristojno:

Veleposlaništvo Belgije
Avenida Alfredo Musset, 41
Colonia Polanco
11550 Mexico D.F.
Tel.: + (52) (55) 52.80.07.58
Fax: + (52) (55) 52.80.02.08
E-mail: Mexico(at)diplobel.org
 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Večina potovanj poteka brez težav, vendar se kriminal in ugrabitve krepijo. Posebna pozornost je potrebna na turističnih območjih (zlasti pri uporabi javnega prevoza in v stiku s pravimi ali dozdevnimi policisti).

 

Potrebna je previdnost, saj so tatvine pogoste v večjih mestih. Svetujemo pozornost pri najemanju taksijev, pogoste so tudi namišljene policijske kontrole, ko se nepooblaščene osebe izdajajo za policiste in od turistov zahtevajo denar ter podobno. V glavnem mestu Mexico City prihaja tudi do ugrabitev tujih državljanov z namenom izsiljevanja odkupnin.

 

Posebna opozorila:
Zaradi visoke stopnje kriminalitete povezane z drogami odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v mesto Ciudad Juarez. Število nasilnih incidentov se je povečalo v severnih zveznih državah Chihuahua, Nuevo Leon in Tamaulipas, vključno z Monterreyem in okolico ter področji okoli mest Ciudad Juarez, Nuevo Laredo, Reynosa in Tampico.

 

V mestu Monterrey in na avtocestah, ki vodijo iz Monterreya na mejo z ZDA preko zveznih držav Tamaulipas in Nuevo Leon, se je zelo povečalo število ugrabitev avtobusov, ugrabitev avtomobilov, ugrabitev, ropov in nelegalnih blokad cest. Svetujemo izredno previdnost na potovanju po avtocestah med mesti Monterrey, Nuevo Laredo in Reynosa, saj obstajajo poročila o izginotjih.

 

Na pacifiški avtocesti se je povečalo število nasilnih ugrabitev avtomobilov in ropov. Svetujemo izredno previdnost na tej avtocesti, potovanje v konvoju ter odsvetujemo potovanje ponoči.

 

Zaradi številnih ubojev, ugrabitev in obračunavanj med kriminalnimi združbami svetujemo posebno pozornost pri potovanjih na obmejna področja med ZDA in Mehiko. Visoka stopnja previdnosti je potrebna zlasti pri potovanjih v mesta Tijuana, Ciudad Juarez, Nuevo Laredo, Nogales in Matamoros.

 

Opozarjamo, da so v provinci Chiapas pogosti roparski napadi na turiste. Zaradi oboroženih roparskih tolp je območje lahko nevarno.

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Podrobne informacije o obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.


Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

 

Konzulat Republike Slovenije

Alfonso Reyes No. 224,

Col. Hipodromo Condesa

06100 Mexico,

T: (+) 52 55 5211 6500

F: (+) 52 55 5211 6007

E: ariel(at)eslovenia.com.mx

g. Ariel Lopez Torres, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije
Av. Chapultepec 480-12C
Recoleta, Col. Americana
44160 Guadalajara
Jalisco, Mexico
T: + 52 3615 3822

g. Alejandro Díaz y Perez Duarte, častni konzul

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej ZDA

 

 

 

Tuja predstavništva

Veleposlaništvo Združenih mehiških držav

Renngasse 5, 1st floor, Top 5+6

A-1010 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 310 73 83

F: (+) 43 1 310 73 87

E: embaustria(at)sre.gob.mx

Splet: www.embamex.sre.gob.mx/austria
Nje. eksc. gospa Alicia Buenrostro Massieu, veleposlanica

 

Konzulat Združenih mehiških držav

Župančičeva 8

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 5 37 50 333

E: valter.leban(at)kolektor.com

g. Valter Leban, častni konzul