Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KUBA

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kubo.

Vsi, ki na Kubo potujejo preko Združenih držav Amerike svetujemo, da se za informacije o pridobitvi vizuma pravočasno obrnejo na spodnji naslov. Neposredni leti iz ZDA so predmet restrikcij.  

 

Za izdajo vizumov za državljane Republike Slovenije je pristojno:

Veleposlaništvo Republike Kube

Kaiserstraße 84

A-1070 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 877 81 980

F: (+) 43 1 877 81 98 30

E: secembajador(at)ecuaustria.at

WWW: www.cubadiplomatica.cu/austria

 

Izjeme: Vizum ni potrebna za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev (sporazum z dne 8.10.1996-Ur.l.RS št.11/97).

 

Mladoletna oseba ne more potovati na Kubo brez spremstva odrasle osebe. Če mladoletna oseba ne potuje v spremstvu starša ali zakonitega zastopnika, potrebuje pooblastilo staršev oziroma zakonitega zastopnika, ki je overjeno na kubanskem konzulatu. 


Odrasla oseba, ki je vstopila z mladoletno osebo na Kubo, mora z njo tudi izstopiti iz Kube.


Če mladoletna oseba potuje le z enim staršem, ne potrebuje pooblastila drugega starša.

 

 

Državljani Kube potrebujej vizuma za vstop v Slovenijo.

Izjeme: Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev (sporazum z dne 8.10.1996-Ur.l.RS št.11/97).

 

Za izdajo schengenskih vizumov je pristojno: 

Veleposlaništvo Madžarske  
Calle G. No. 458, entre 19. y 21.

Vedado Havanna  
Country and local codes: 00 - 53 - 7 
Phone: 00 - 53 - 7-833-3365, 00 - 53 - 7-833-3346  
Fax: 00 - 53 - 7-833-3286 
E-mail: mission.hav(at)mfa.gov.hu
WWW: www.mfa.gov.hu/emb/havanna

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

V primeru prometne nesreče, v kateri so smrtne žrtve ali poškodovane osebe, lahko policijska preiskava traja tudi več mesecev - v času preiskave običajno udeležencem nesreče ni dovoljeno zapustiti Kube. Za povzročitev nesreče s smrtnim izidom so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni.


Pred potovanjem svetujemo, da se za informacije o tem, kaj se sme uvoziti na Kubo in iz nje izvoziti,  obrnete na veleposlaništvo Kube na Dunaju.

 

Tujci, ki želijo vstopiti na Kubo, morajo imeti potovalno zavarovanje, ki krije morebitne stroške zdravstvenih storitev v času potovanja po Kubi. Potniki, ki na Kubo vstopijo brez potovalnega zavarovanja, lahko sklenejo zavarovanje za čas potovanja pri uradni kubanski zavarovalnici.

 

Mnogih zdravil na Kubi ni, zato svetujemo, da s seboj vzamete vsa zdravila na recept, ki jih redno jemljete. Da bi pri carinskem pregledu ob vstopu v državo imeli čim manj težav, svetujemo, da imate za omenjena zdravila s seboj zdravniško potrdilo, v katerem je med drugim razloženo, zakaj zdravila potrebujete.

 

V obdobju ciklonov (maj – november) obstaja možnost epidemije endemičnih bolezni, npr. hemoragične mrzlice denga. Cepiva proti hemoragični mrzlici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

 

Podrobne informacije o obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej KANADA

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Kube

Kaiserstraße 84

A-1070 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 877 81 980

F: (+) 43 1 877 81 98 30

E: secembajador(at)ecuaustria.at

WWW: www.cubadiplomatica.cu/austria

Nj. eksc. g. Juan Antonio Fernández Palacios, veleposlanik