Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

JAMAJKA

Vstop v državo

Slovenski državljani, ki potujejo na Jamajko:

 

Po informacijah Veleposlaništva Jamajke v Londonu, slovenski državljani za vstop na Jamajko ne potrebujejo vizuma. Brezvizni režim velja za 30 dni ob predpogoju, da ima potnik dokazilo o cepljenju proti otroški paralizi, ošpicam in rdečke. Brezvizni režim velja tudi za imetnike slovenskih diplomatskih potnih listov (enostranska odločitev Jamajke z dne 27. 7. 2006).

  

Državljani  Jamajke potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Izjeme: Imetniki diplomatskih potnih listov Jamajke ne potrebujejo vizuma za vstop in bivanje v RS do 90 dni (Sklep Vlade RS - Ur.l. RS št.119/2005). 

  

Za izdajo vizumov je pristojno:

Veleposlaništvo Kraljevine Španije v Kingstonu

8. St. Lucia Avenue Island

Life Centre, 6th Floor

Kingston 5

Tel: 00 1 876 929 5555

Fax: 00 1 876 929 89 65

e-pošta: emb.kingston(at)mae.es

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Mesta in četrti, v katerih je prisotnih veliko nasilja ter kriminalnih skupin in preprodajalcev drog:
- v Kingstonu: četrti v središču mesta (Down Town), pa tudi August Town in River Town; 
- v Montego Bay: četrti Flankers, Norwood, Quarrie in Salt Spring, ki se nahaja znotraj turističnega območja;
Spanish town v celoti.

 

Splošno

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Na Jamajki je stopnja kriminala precej visoka. Beleži se porast oboroženih napadov na tuje turiste, ki se sprehajajo, tudi v predelih, ki so sicer mirni.
 
Popotnikom na splošno odsvetujemo uporabo javnih prevoznih sredstev, obiske javnih plaž (še posebno ponoči) in potovanja po revnejših ali nevarnejših predelih mest. Popotnikom svetujemo, da uporabljajo le taksije in minibuse, ki jih je odobrila jamajška turistična organizacija (Jamaica Tourist Board - JTB). Taksiji in minibusi, ki jih je odobrila JTB imajo modro nalepko JTB nalepljeno na oknu.

 

Popotnikom svetujemo, da uporabljajo zasebne plaže in da pred potovanjem na ne-turistična področja povprašajo za informacije in priporočila. Če želite v Kingstonu obiskati narodno galerijo ali umetniško tržnico, svetujemo, da to storite v okviru organizirane skupine.


Uživanje in prodaja nedovoljenih drog sta zakonsko prepovedani. Uživanje marihuane je zakonsko prepovedano in ta prepoved se še posebej striktno izvaja v primeru tujcev. Jamajška letališča so opremljena z zmogljivimi detektorji, ki lahko natančno odkrijejo nedovoljene snovi, ki ji imajo potniki.

 

Podrobnejše informacije glede ceplenja so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj. 

 

Potniki morajo ob vstopu v državo imeti s seboj potrdilo o naslednjih cepljenjih: ošpice, otroška paraliza in rdečke. 

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti. 

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma