Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EKVADOR

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Ekvador vizuma ne potrebujejo.

 

Državljani Ekvadorja potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

Izjema: imetniki diplomatskih potih listov vizuma za bivanje do 90 dni ne potrebujejo (Sklep Vlade Ur.l. RS 119/2005)

 

Za vizum se lahko zaprosi na:

Veleposlaništvu Švice
Juan Pablo Sanz y Avenida Amazonas 3617 
Edificio Xerox, 2do piso 
Quito, Ecuador

Poštni naslov:

Embajada de Suiza 
Casilla 17-11-4815 
Quito, Ecuador

 

Tel.: +41 (0)31 322 18 91
       +593 2 243 41 13
       +593 2 243 49 48/49 
Fax: +41 (0)31 322 18 94
       +593 2 244 93 14

E-pošta: qui.vertretung(at)eda.admin.ch

http://www.eda.admin.ch/quito 

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v 20-kilometrski obmejni pas vzdolž meje s Kolumbijo, posebej v province Esmeraldas in Sucumbios, z izjemo uradnega mejnega prehoda na ekvadorsko-kolumbijski meji v mestu Tulcan v provinci Carchi.

 

Odsvetujemo tudi vsa nenujna potovanja na območja Tarapoa in Cuyabeno, ki se nahajata v provinci Sucumbios, in ekološkega rezervata El Angel, ki se nahaja v provinci Carchi in leži znotraj 20-kilometrskega obmejnega pasu s Kolumbijo. 

 

V začetku leta 2018 je v severni provinci Esmeraldas, ki meji na Kolumbijo, prišlo do več bombnih napadov, vzdolž meje s Kolumbijo pa delujejo tudi skupine gverilcev, preprodajalcev drog in kriminalcev, zato so tuji državljani lahko potencialno žrtve ugrabitev in kriminalnih dejanj.

 

Splošno

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

 

Zaradi ponovnih vulkanskih izbruhov odsvetujemo vzpone na vulkane Reventador, Sangay, Tungurahua, Chiles in Cerro Negro. Ekvadorske oblasti trenutno ne dovolijo dostopa do vulkana Cotopaxi in Tungurahua. Za javnost je zaprt tudi Nacionalni park Cotopaxi.

 
Večina potovanj poteka brez težav. Kljub temu potnike opozarjamo, da se je povečalo število hitrih ugrabitev zaradi ropov – ugrabitelji uporabljajo v ta namen rumene taksije, ki so popolnoma podobni uradnim taksijem. Do ugrabitev prihaja ob kateri koli uri in na katerem koli mestu, med drugim tudi pred priznanimi hoteli ali v turističnih krajih. Popotnikom svetujemo, da taksija ne ustavljajo na cesti, pač pa ga naročijo po telefonu ali v hotelu.

 

Popotnikom priporočamo, da se pred potovanjem pravočasno informirajo o ažurnih informacijah glede obveznih in priporočljivih cepljenjih v Ambulantah za popotnike, ki delujejo v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Ekvador sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination; http://www.who.int/ith/yellow-fever-risk-mapping/en/).

 

V Ekvadorju je poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virus zika in denga (več o virusu zika). Prav tako je prisotna malarija.   
 
Virusom rumene mrzlice, zike (več o virusu zika), denge in chikungunye je skupno, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno – spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev. 

 
Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne na območju, kjer je malarija endemična. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

  

Priporočamo, da pred potovanjem sklenete potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo: glej Brazilija

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Ekvador

Via Bertoloni 8 00197 Rim

Italija

T: (+) 39 06 896 72 820 

F: (+) 39 06 896 72 821

E: mecuroma(at)ecuador.it

Nj. eksc. g. Juan Fernando Holguĺn Flores, veleposlanik