Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

BRAZILIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Brazilijo vizuma ne potrebujejo.

 

Ob vstopu v Brazilijo je potrebno Federalni policiji oddati izpolnjen vstopni obrazec, ki ga prejmete na letalu. Dostopen je tudi na spletni strani Federalne policije, če ga želite izpolniti vnaprej: http://www.pf.gov.br/servicos/estrangeiro/cartao-de-entrada-e-saida. Žigosan obrazec hranite do vašega odhoda iz Brazilije, saj ga boste morda ob odhodu iz države morali predložiti Federalni policiji. Ob vstopu v Brazilijo lahko od vas zahtevajo, da predložite povratno letalsko karto ter dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih (gotovina, potovalni čeki, bančne kartice). 

 

Potovanja z mladoletnimi otroki, ki imajo tudi brazilsko državljanstvo:
Mladoletni otroki, ki imajo dvojno slovensko in brazilsko državljanstvo, morajo v in iz Brazilije potovati z brazilskim potnim listom. Če potujejo samo z enim od staršev ali zakonitih zastopnikov ali s tretjimi osebami, morajo imeti s seboj pooblastilo drugega starša oziroma obeh staršev (dva izvoda). Starši otrok z dvojnim državljanstvom naj se za natančna pojasnila in navodila obrnejo na brazilsko veleposlaništvo v Ljubljani. 

Državljani Brazilije ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Za izdajo vizuma (osebam, ki živijo v Braziliji in za katere velja vizumska obveznost) so v tej državi pristojna naslednja predstavništva:

Veleposlaništvo Portugalske
Avenida das Nações, Quadra 801, Lote 2
CEP 70402 - 900
Brasília DF
T: +5561 3032 9600/ 01/ 02
F: +5561 30329627
E: embaixadadeportugal(at)embaixadadeportugal.org.br
Splet: www.embaixadadeportugal.org.br

 

Generalni konzulat Portugalske
Av. Generalissímo Deodoro, 
1683-Ed. Generalissímo Deodoro, sala 401-403-CEP 
66040-140 Belém -Estado do Pará 
T: (005.591) 324.166.66  
F: (005.591) 324.111.81  
E: mail(at)cnblm.dgaccp.pt 
Splet: http://secomunidades.pt/web/belempara

 

Generalni konzulat Portugalske
Rua Visconde do Rio Branco 
nº 1358, 20º andar 
CEP 80420 - 210 Centro Curitiba 
Estado do Paraná
T: (005.541) 323.342.11  
F: (005.541) 322.211.90  
E: mail(at)curitiba.dgaccp.pt  
Splet: http://secomunidades.pt/web/curitiba

 

Generalni konzulat Portugalske
R. Professor Annes Dias,112 - 10º Piso 
CEP 90.020.090 - Porto Alegre,
T: (005.551) 306.157.67  
F: (005.551) 322.800.87  
E: mail(at)cnpal.dgaccp.pt 
Splet: http://secomunidades.pt/web/portoalegre

 

Generalni konzulat Portugalske
Av. Marechal Câmara, nº 160-Sala 1809 
Edificio Orly 
CEP 20020.080 - Rio de Janeiro
T: (005.521) 254.424.44  
F: (005.521) 254.432.62  
E: mail(at)rio.dgaccp.pt  
Splet: http://secomunidades.pt/web/riojaneiro

 

Generalni konzulat Portugalske
Av. Tancredo Neves, 1632 
Edf. Salvador Trade Center 
Torre Norte – Sala 109 
Caminho das Arvores 
CEP 41820–020 – Salvador 
T: (005.571) 334.106.36  
F: (005.571) 334.127.96  
E: mail(at)salvador.dgaccp.pt  
Splet: http://secomunidades.pt/web/salvador

 

Generalni konzulat Portugalske
Rua Canadá, 324 Jardim América 
01436-000 São Paulo SP
T.: (005.511) 308.418.00  
F: (005.511) 308.556.33  
Splet: http://secomunidades.pt/web/saopaulo

 

Konzulat Republike Slovenije
Rua Frei Matias Teves, 280 Sala 401
Empresarial Albert Einstein
Ilha do Leite – CEP 50070-450
Recife – Pernambuco
Brazil
Rainier Michael Herbert de Souza, Honorary Consul

 

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

V večini večjih nekaterih brazilskih mest (vključno z Rio de Janeirom, Sao Paulom, Recifejem in Belo Horizontejem) se občasno odvijajo protesti in manifestacije, med katerimi prihaja tudi do incidentov. Svetujemo, da se jim izogibate ter spremljate krajevna sredstva množičnega obveščanja in upoštevate nasvete krajevnih oblasti.

 

Raven kriminala v Braziliji je visoka. Do nasilja in kriminalnih dejanj lahko pride kjerkoli in napadalci lahko uporabijo strelno in drugo orožje. Ob sprehodih po mestu imejte zmeraj pri sebi kopijo potnega lista in še kak drug identifikacijski dokument s fotografijo (na primer slovensko osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje).

 

Bodite pozorni na možnost manjših kraj in tatvin na plažah. V Riu de Janeiru prihaja do t.i. "arrastões", kjer skupine tatov okradejo ljudi na določenem predelu plaže in zbežijo. Zato na plažo raje ne nosite dragocenih stvari in bančnih kartic.

 

Pogoste so kraje predmetov iz avtomobilov. Prav tako prihaja do kraj avtomobilov. Svetujemo, da si pred vožnjo z avtomobilom vnaprej pripravite ključe, da jih ne boste iskali pred vozilom. Med vožnjo imejte zaprta okna in zaklenjena vrata avtomobila. Posebno pozornost svetujemo ponoči med čakanjem na zeleno luč pred semaforji. Ponoči bodite pozorni tudi na neznance, ki se približajo avtu in sprašujejo za informacije. Izogibajte se odročnih in samotnih mestnih četrti, kjer ni veliko prometa ali ljudi, razen če tak predel dobro poznate.
 
Za favele/siromašne četrti brazilskih velemest je značilna visoka raven revščine in kriminalitete. V favelah v Riu de Janeiru delujejo posebne pomiritvene policijske enote. To je varnostno situacijo v favelah izboljšalo, kljub temu pa favele ostajajo nevarna področja, četudi jih obiščete v okviru organiziranega ogleda.  

 

Brazilija je tranzitna država tihotapljenja drog, zato naj bodo potniki previdni, kje puščajo in komu zaupajo svojo prtljago. Brazilski nadzor nad tihotapljenjem droge potnikov je posebej strog na letališčih, občasno pa izvajajo tudi naključne preglede na avtobusnih in ladijskih linijah po državi. Zagrožene kazni za tihotapljenje drog so visoke.
 

Uporaba debetnih in kreditnih kartic je v Braziliji razširjena, s tem pa so pogoste tudi njihove zlorabe. Večina nakupov s karticami in dvigov gotovine na bankomatih v Braziliji sicer poteka brez težav.

 

Psi in mačke lahko vstopijo na ozemlje Brazilije z mednarodnim veterinarskim potrdilom, ki je izdan s strani uradnega veterinarja (dokument mora dokazovati, da je bila žival pregledana 10 dni pred potovanjem in hkrati ne kaže bolezenskih znakov značilnih za to vrsto) ter potrdilo o cepljenju proti steklini. Podrobnejše informacije o dokumentih pridobite na veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani ali Veterinarski upravi Republike Slovenije.

 
Popotnikom priporočamo, da se pred potovanjem pravočasno informirajo o ažurnih informacijah glede obveznih in priporočljivih cepljenjih v Ambulantah za popotnike, ki delujejo v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Leta 2017 je prišlo do največjega izbruha rumene mrzlice v zadnjih 14 letih. Stanje se je nekoliko umirilo. Več informacij o rumeni mrzlici v Braziliji je dostopno na spletni strani brazilskega ministrstva za zdravje  in tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

 

Prihaja do širjenja pojavnosti rumene mrzlice v Braziliji tudi na območja, za katera brazilsko ministrstvo za zdravje doslej ni priporočilo cepljenja. V obdobju od 1. 7. 2017 do 17. 4. 2018 so v Braziliji zabeležili 1.157 primerov rumene mrzlice in 342 smrtnih primerov (v primerljivem obdobju leta 2016/2017 pa 733 primerov okužbe in 241 smrtnih primerov).

 

Popotniki lahko več podatkov o razširjenosti rumene mrzlice prejmejo na spletni strani brazilskega ministrstva za zdravje, kjer so na voljo tudi zemljevidi razširjenosti bolezni ter spisek občin, kjer brazilsko ministrstvo za zdravje v tem trenutku priporoča cepljenje. Brazilsko ministrstvo za zdravje je že sporočilo, da bo uveljavilo priporočilo za cepljenje za celotno območje Brazilije in sicer postopno do aprila 2019. Dodatne informacije o rumeni mrzlici so dostopne tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

 

Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznega cepljenja, ko  se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki pred potovanjem glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination; http://www.who.int/ith/yellow-fever-risk-mapping/en/).  

 
V Braziliji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi  zika (več o virusu zika), denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. V letu 2019 so oblasti zabeležile občutno povečanje okužb z virusom denge po celotnem ozemlju Brazilije. Zato svetujemo, da v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.

 
V določenih predelih države je prisotna malarija.

 

Podrobne informacije o obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma
 
 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

 

Konzulat Republike Slovenije 
Rua Manoel da Nóbrega, 801 - Casa 18
Sao Paulo - SP

CEP 04001-084, Brazilija 
T: + 55 11 3885 8265

E: o.oliva(at)ecosafety.com.br

g. Octávio Tavares de Oliva Filho, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

Rua Frei Matias Teves, 280 – SL 401

Empresarial Albert Einstein

Ilha do Leite – CEP 50070-450

Recife – Pernambuco, Brazilija

T: + 55 81 3231 3363

GSM: + 55 81 99485 3756

E: rainier(at)goldenstern.com.br

g. Rainier Michael Herbert de Souza, častni konzul

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

Veleposlaništvo Republike Slovenije
SHIS - QL 8 - Conjunto 8 - Casa 7 - Lago Sul
CEP: 71620-285 Brasília / Distrito Federal 
Brazilija

T: + 55 61 3365 1445

SLO: (01) 478 6578
F: + 55 61 3365 1440
E: sloembassy.brasilia(at)gov.si

Splet: http://brasilia.embassy.si/

Pristojno za: Brazilija, Bolivija, Ekvador, Kolumbija in Venezuela
Nj. eksc. g. Alain Brian Bergant, veleposlanik

  

 

Državljani tretjih držav, ki prebivajo v Braziliji in potrebujejo turistični ali poslovni vizum za vstop v Slovenijo (schengensko območje), se lahko obrnejo na veleposlaništvo in konzulate Portugalske v Braziliji (glej Vstop v državo).

 

 

  

Tuja predstavništva

Veleposlaništvo Federativne republike Brazilije

Trg republike 3

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 244 24 00

F: (+) 386 1 244 24 20

E:  brasemb.liubliana(at)itamaraty.gov.br

Splet: http://liubliana.itamaraty.gov.br

Nj. eksc. gospod Renato Mosca de Souza, veleposlanik

 

Konzulat Federativne republike Brazilije

Gortanov trg 15

6000 Koper

Slovenija

T: (+) 386 5 61 005 03

E: ivan.knezevic(at)kclj.si

g. Ivan Kneževič, častni konzul

 

Konzulat Federativne republike Brazilije

Cankarjeva ulica 3, 6. nadstropje, soba 605

2000 Maribor

Slovenija

T: (+) 386 2 233 2403

F: (+) 386 2 233 2533

E: david.kastelic(at)zav-sava.si

g. David Kastelic, častni konzul