Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ŠPANIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Španijo vizuma ne potrebujejo.

 

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

 

 

Državljani Španije ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo.

 

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

V španski provinci Katalonija je bil 1. oktobra 2017 izveden referendum o samostojnosti Katalonije, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za neustavnega. V Barceloni in na drugih območjih Katalonije so in še vedno potekajo demonstracije. Mirne demonstracije lahko kljub vsemu prerasejo v konfrontacije, zato svetujemo posebno previdnost, če se nahajate v bližini. Demonstracije lahko povzročijo tudi nekatere motnje in zamude pri prevoznih storitvah ter lahko v določenem obdobju vplivajo na lokalne javne storitve.

 

Dne 17. in 18. 8. 2017 sta se v središču Barcelone in Cambrilsu zgodila teroristična napada, ki sta zahtevala smrtne žrtve. Slovenske državljane, ki potujejo v Španijo, opozarjamo, da spremljajo razmere v kraju bivanja, se izogibajo mestom, kjer se zbira veliko število ljudi, ter upoštevajo napotke varnostnih organov. V primeru, da potrebujejo konzularno pomoč, lahko kontaktirajo Veleposlaništvo RS v Madridu na telefonsko številko: T: (+) 34 91 411 68 93.

 

Svetujemo previdnost pri uporabi množičnih prevoznih sredstev ter pri zadrževanju na krajih, kjer se zbira veliko število ljudi.

 

V turističnih krajih in večjih mestih je potrebno biti pozoren tudi/predvsem na tatvine in druge oblike pouličnega kriminala. Glede na pogostost kraj in vlomov ter v določenih primerih nasilnih kraj svetujemo pozornost in preudarno ravnanje na krajih, kjer je veliko turistov, predvsem pa na naslednjih krajih:


a)Madrid: nedeljska tržnica "Rastro", staro mestno središče ter območja Puerta del Sol, Plaza S. Ana, obrobni deli parka "Retiro" v večernih urah;

 

b)Barcelona: pristanišče, Ramblas, Raval, Barrio Gótico, Sagrada Familia, nakupovalna središča in trgovinski centri, letališče Prat, avtoceste in bencinska postajališča;


V Barceloni so pogoste kraje predmetov iz avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami. Tovrstne tatvine izvaja organizirana skupina ljudi, ki krajo izvedejo na naslednji način: preluknjajo avtomobilsko gumo (na parkiranemu avtomobilu ali avtomobilu, ki stoji). Ko voznik vozila želi preveriti omenjeno težavo, pristopi neznanec z namenom nudenja pomoči (ter tako voznika premoti), medtem ko drugi neznanec iz avta izvleče torbico in druge vredne predmete.

 

c)Obalni kraji: Costa Brava in glavni turistični kraji na mediteranski obali;

 

d)Kanarski otoki: kraji, kjer je večja gostota turistov, posebno še Playa de las Americas na Tenerifih in Playa del Inglès na Gran Canaria.

 

e)Sevilla: Barrio de Santa Cruz v nočnih urah. Javna parkirna mesta v bližini katedrale;

 

f)Palma de Mallorca: staro mestno središče v večernih urah.

 

g) Ceuta in Melilla

 

Na obvoznicah okoli Madrida (M30 in M40 ter A4 in A5) delujejo roparji, ki se predstavljajo kot prometna policija. Španska policija v zvezi s tem opozarja, da je prometna policija vedno uniformirana, neobeležena policijska vozila pa imajo utripajoči elektronski znak »Policia« ali »Guardia Civil«; policija od potnikov lahko zahteva le osebni dokument, ne bo pa zahtevala denarnice ali pregledovala potovalk.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije
C/ Montevideo, 17

41013 Sevilla

Španija
T: (+) 34 95 409 12 47 
F: (+) 34 95 409 98 64

GSM: (+) 34 687 487 100
E: consuladoesloveniasevilla(at)gmail.com 

ga. Beatriz Lucena Jurado, častna konzulka

 

Konzulat Republike Slovenije
Avenida de Tolosa, 75 
20018 San Sebastian
Španija

T: (+) 34 94 300 03 23

F: (+) 34 94 300 02 68

E: consuladoeslovenia.dss(at)gmail.com 
g. Pedro Esnaola Latasa, častni konzul

 

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Hermanos Bécquer,7-2

ES-28 006 Madrid

Španija

T: (+) 34 91 411 68 93

SLO: (01) 478 6566

F: (+) 34 91 564 60 57

E: sloembassy.madrid(at)gov.si

Splet: http://madrid.veleposlanistvo.si/

Pristojno za: Alžirija, Andora, Španija

Nj. eksc. mag. Renata Cvelbar Bek, veleposlanica

 

Generalni konzulat Republike Slovenije

Via Augusta 120 - 3°, 2
08006 Barcelona

Španija

T: (+) 34 93 727 36 39

T: (+) 34 93 218 22 55 

F: (+) 34 93 725 07 21

GSM: (+) 34 638 881 930

E: info(at)editorialausa.com 

g. Alberto Estrada Vilarrasa, častni generalni konzul

g. Alberto Estrada Rius, častni vicekonzul

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Španije

Trnovski pristan 24

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 420 23 30

F: (+) 386 1 420 23 33

E: emb.liubliana(at)maec.es

Nj. eksc. gospod José Luis de la Peña Vela, veleposlanik